Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Bývalá rumunská ministerka turizmu skončila na šesť rokov vo väzení

Elena Udreová, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Odsúdená Udreová musí okrem iného zaplatiť škody spôsobené štátnej pokladnici vo výške 8,1 milióna lei (1,64 milióna eur).

Bukurešť 8. apríla (TASR) - Bývalú rumunskú ministerku pre cestovný ruch Elenu Udreovú odsúdil vo štvrtok najvyšší súd na šesť rokov väzenia za úplatkárstvo. Rozhodol tak vyše desaťročie od začiatku trestného stíhania. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Najvyšší súd v Bukurešti uznal Udreovú za vinnú z toho, že v roku 2011 nezákonne organizovala slávnostné boxerské podujatie za štátne peniaze, aby sa ešte pred kampaňou pred parlamentnými voľbami v roku 2012 viac spropagovala.

Súd potvrdil svoje vlastné rozhodnutie z roku 2018, ktoré zvrátil ústavný súd pre nezrovnalosť.

Udreová v roku 2018 ušla do Kostariky, ale Interpol ju vypátral a v roku 2019 ju vydali do Rumunska, kde odvtedy žila na slobode.

Odsúdená Udreová musí okrem iného zaplatiť škody spôsobené štátnej pokladnici vo výške 8,1 milióna lei (1,64 milióna eur).

Udreová, teraz 48-ročná, bola ministerkou v rokoch 2008 – 2012 vo vtedajšej konzervatívnej vláde premiéra Emila Boca. Je pokladaná za blízku a dôvernú priateľku bývalého konzervatívneho prezidenta Traiana Basesca (2004 – 2014).

Rumunský najvyšší súd nedávno vyhlásil, že Basescu bol pred pádom komunistického režimu zamestnancom komunistickej tajnej služby Securitate.