Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Bývalého armádneho dôstojníka v zálohe odsúdili za špionáž pre Rusko

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Zistilo sa tiež, že odovzdal Rusom informácie týkajúce sa sankcií uvalených na Moskvu v roku 2014 a projektu plynovodu Nord Stream 2.

Berlín 18. novembra (TASR) - Bývalého záložného dôstojníka nemeckej armády odsúdili v piatok na podmienečný trest odňatia slobody pre poskytovanie utajovaných informácií ruským tajným službám. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

V súčasnosti 65-ročný Ralph G. sa tejto trestnej činnosti dopúšťal v čase, keď pôsobil ako záložný dôstojník Bundeswehru. Ide o ďalší zo série prípadov špionáže pre Rusko odhalených v Nemecku.

Ralph G. uznal súd v nemeckom Düsseldorfe za vinného, že v rokoch 2014 až 2020 poskytoval Rusom informácie o vnútornom fungovaní nemeckej armády. Súd mu udelil podmienečný trest väzenia v trvaní jedného roka a deviatich mesiacov s tým, že svoju vinu priznal a mal čistý trestný register.

Podľa súdu bol Ralph G. v kontakte s niekoľkými príslušníkmi ruskej vojenskej tajnej služby GRU, ktorí pôsobili aj ako vojenskí atašé na ruskom veľvyslanectve v Berlíne, spresňuje DPA. Svojim kontaktom poskytoval "veľké množstvo dokumentov a informácií o systéme záložníkov Bundewswehru v Nemecku," uviedol súd.

Zistilo sa tiež, že odovzdal Rusom informácie týkajúce sa sankcií uvalených na Moskvu v roku 2014 a projektu plynovodu Nord Stream 2.

Predpokladá sa, že za svoje služby nebol finančne odmeňovaný, ale namiesto toho dostával "pozvania na podujatia organizované ruským veľvyslanectvom v Berlíne" a na výročnú bezpečnostnú konferenciu v Moskve.