Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Bývalého holandského vojaka zatkli pre zabíjanie militantov IS v Sýrii

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nemenovaný 47-ročný muž zverejnil na Facebooku svoje bojové aktivity po boku kurdských milícií v Sýrii.

Haag 15. januára (TASR) - Bývalého holandského vojaka zatkli pre podozrenie z účasti na zabíjaní bojovníkov militantnej organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii, keď tam ako dobrovoľník bojoval v radoch kurdských milícií. Informovali o tom dnes tlačové agentúry AP a Reuters.

Holandská prokuratúra oznámila, že nemenovaný 47-ročný muž zverejnil na Facebooku svoje bojové aktivity po boku kurdských milícií v Sýrii, známych ako Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG), ktoré ľudskoprávna organizácia Amnesty International obviňuje z vyháňania civilistov z ich domovov na severe Sýrie. YPG sú však zároveň jednou z hlavných ozbrojených síl bojujúcich proti militantom IS.

"Holandskí bojovníci proti IS spadajú pod zvyčajné holandské trestné právo, a pokiaľ spáchajú zločiny, môžu byť trestne stíhaní," uviedla prokuratúra. Meno podozrivého neprezradila v súlade s holandskými zákonmi na ochranu súkromia.

Zatknutého muža dnes predviedli pred vyšetrovacieho sudcu v holandskom meste Rotterdam a prepustili ho pod podmienkou, že odovzdá svoj cestovný pas, čo mu zabráni v návrate do Sýrie.

Prokuratúra pripomenula, že prípadné usmrtenie bojovníkov IS môže v prípade tohto bývalého vojaka vyústiť do obvinení z vrážd. Dodala však, že pred akýmkoľvek rozhodnutím je potrebné ďalšie vyšetrovanie jeho účasti na zabíjaní.