Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Bývalého maďarského europoslanca Jobbiku odsúdili za špionáž pre Rusko

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vyjadrením svojich názorov napomáhal ruským záujmom, konštatoval sudca, podľa ktorého však Kovács neporušil záujmy EÚ a ani Maďarska.

Budapešť 27. septembra (TASR) - Bývalého maďarského poslanca Európskeho parlamentu (EP) za ultrapravicovú stranu Jobbik Bélu Kovácsa odsúdil maďarský najvyšší súd na päť rokov odňatia slobody. Podľa utorňajšej správy internetového vydania denníka Magyar Nemzet najvyšší súd (Kúria) uznal Kovácsa za vinného zo špionáže v prospech Ruska, z rozpočtového podvodu a falšovania úradných dokumentov, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Rozhodnutie súdu je už právoplatné. Odsúdený sa nezúčastnil na pojednávaní, ktoré sledoval z Moskvy, píše Magyar Nemzet.

Zároveň pripomína, že Kovács sa dávnejšie pre tento denník vyjadril, že by chcel byť prítomný na pojednávaní, aby dokázal svoju nevinu. Teraz bude vydaný na neho medzinárodný zatykač, pretože zrejme dobrovoľne nenastúpi do výkonu trestu.

Proces s Kovácsom sa začal 10. júla 2018. Europoslanca, ktorý medzičasom vystúpil z Jobbiku, zbavil EP poslaneckej imunity ešte v roku 2015.

Na súde tento muž, ktorý má ruskú manželku, tvrdil, že je nevinný a že celá špionážna kauza bola zinscenovaná v rámci volebnej kampane EÚ. Netajil sa tým, že sa stretával s ruskými diplomatmi. Podľa vlastných slov však nevedel o tom, že sú špióni.

Podľa maďarskej prokuratúry sa obžaloba týkala špionáže proti inštitúciám EÚ, rozpočtového podvodu i falšovania úradných dokumentov.

Kovács mal pod krycím menom "Piroska" pracovať pre ruskú tajnú službu a v rokoch 2012-2014 jej mal odovzdávať informácie o energetickej politike a voľbách do EP. V rámci EP "vytvoril voči EÚ otvorene nepriateľský tábor so silnou základňou".

Súd okolia Budapešti Kovácsa 24. septembra 2020 zbavil obvinenia zo špionáže v inštitúciách Európskej únie. Uznal ho ale za vinného z rozpočtového podvodu. Tento súd mu vymeral podmienečný trest odňatia slobody vo výške jedného roka a šiestich mesiacov s podmienečným odkladom na tri roky, ako aj pokutu vo výške 600.000 forintov (1643,79 eura). Sudca v zdôvodnení rozsudku uviedol, že bývalý europoslanec odovzdal ruskej strane iba informácie, ktoré boli bežne dostupné.

"Vyjadrením svojich názorov napomáhal ruským záujmom," konštatoval sudca, podľa ktorého však Kovács neporušil záujmy EÚ a ani Maďarska. Podľa sudcu je ale zrejmé, že obvinený bol vycvičený ruskou tajnou službou.

Maďarské orgány činné v trestnom konaní podozrievali Kovácsa z podvodu v rokoch 2012 a 2013, keď uzavrel dohodu s tromi praktikantmi. Tí však nerobili žiadnu prácu, dokonca v Bruseli nikdy ani neboli. Obvinení praktikanti odmietali počas súdneho procesu vinu, prokurátor žiadal pre nich podmienečný trest. Vinu odmietal aj Kovács, pre ktorého prokurátor požadoval trest odňatia slobody.

Podľa prokuratúry europoslanec fiktívnymi zmluvami ukrátil rozpočet Európskej únie o 27.000 eur. Kovácsa v tejto kauze zbavil Európsky parlament poslaneckej imunity 1. júna 2018 na základe žiadosti maďarského generálneho prokurátora Pétera Polta. O tejto kauze informoval maďarské orgány Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF).





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)