Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Bývalého primátora Jekaterinburgu zadržali pre kritiku invázie

Na archívnej snímke z 2. apríla 2018 vtedajší primátor Jekaterinburgu Jevgenij Rojzman (vľavo). Foto: TASR/AP

Samotné Rusko označuje vojnu na Ukrajine ako "špeciálnu vojenskú operáciu" zameranú na zaistenie svojej vlastnej bezpečnosti.

Moskva 24. augusta (TASR) - Ruské úrady zadržali opozičného politika Jevgenija Rojzmana, bývalého primátora Jekaterinburgu, ktorý je známym kritikom Kremľa a v ostatnom čase konkrétne aj ruskej invázie na Ukrajinu. Informuje o tom v stredu agentúra Reuters odvolávajúca sa na správy ruských štátnych médií.

Rojzmana teraz vyšetrujú pre "diskreditáciu ruskej armády", uviedla agentúra TASS citujúca príslušníkov jekaterinburských bezpečnostných síl.

Rojzman bol za primátora Jekaterinburgu - štvrtého najväčšieho ruského mesta - zvolený v roku 2013. V Rusku pritom patril k jedným z mála predstaviteľov, ktorí boli zvolení do takýchto funkcií, hoci otvorene kritizovali prezidenta Vladimira Putina a podporovali jeho úhlavného protivníka - v súčasnosti väzneného - Alexeja Navaľného.

Samotné Rusko označuje vojnu na Ukrajine ako "špeciálnu vojenskú operáciu" zameranú na zaistenie svojej vlastnej bezpečnosti. Ruské úrady pritom stíhajú viacero aktivistov, ktorí túto "operáciu" nazvali vojnou alebo v súvislosti s ňou Moskvu kritizovali, pripomína Reuters.