Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Bývalú šéfku nemeckej stanice ARD vyšetrujú pre spreneveru

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Prokuratúra vyšetruje aj jej manžela, bývalého novinára magazínu Der Spiegel Gerharda Spörla a predsedu predstavenstva RBB Wolfa-Dietera Wolfa.

Berlín 8. augusta (TASR) - Bývalú riaditeľku nemeckej verejnoprávnej stanice ARD vyšetrujú pre podozrenia zo sprenevery a zneužitia verejných prostriedkov, oznámila v pondelok prokuratúra v hlavnom meste Berlín.

Patricia Schlesingerová (61) na post riaditeľky ARD rezignovala minulý týždeň po tvrdeniach, že zadávala kontroverzné poradenské zákazky a verejné peniaze využívala na súkromné účely, píše agentúra AFP.

Schlesingerová šéfovala tejto verejnoprávnej stanicui na základe rotačného systému ako riaditeľka lokálnej berlínskej rozhlasovej stanice RBB. V nedeľu odstúpila aj z tohto postu, spresňuje AFP.

Prokuratúra vyšetruje aj jej manžela, bývalého novinára magazínu Der Spiegel Gerharda Spörla a predsedu predstavenstva RBB Wolfa-Dietera Wolfa.

Schlesingerová sa podľa ARD pod paľbu kritiky dostala v súvislosti so zákazkami RBB v oblasti poradenských služieb. Nemecké médiá ju tiež obvinili, že na svoje súkromné cesty využíva firemné vozidlo a že si prepláca aj domáce stravovanie z verejných prostriedkov pochádzajúcich z licenčných poplatkov.

ARD je jedna z najväčších svetových televíznych a rozhlasových sietí s ročným rozpočtom takmer sedem miliárd eur, financovaná najmä z licenčných poplatkov. Zamestnáva približne 23.000 ľudí na deviatich regionálnych kanáloch a jednom kanáli zameranom na medzinárodné publikum, píše AFP.