Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Bývalú sekretárku v koncentračnom tábore Stutthof uznal súd za vinnú

Na archívnej snímke obžalovaná Irmgard F. sedí v súdnej sieni na začiatku pojednávacieho dňa v nemeckom Itzehoe v utorok 9. novembra 2021. Foto: TASR/AP

Obžalovaná bola zo spoluúčasti na vražde viac než 10.000 ľudí. Proces sa v nemeckom meste Itzehoe začal v septembri 2021.

Itzehoe 20. decembra (TASR) — Niekdajšiu sekretárku v nacistickom koncentračnom tábore Stutthof Irmgard Furchnerovú uznal v utorok nemecký súd za vinnú a odsúdil na dvojročný podmienečný trest odňatia slobody, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Obžalovaná bola zo spoluúčasti na vražde viac než 10.000 ľudí. Proces sa v nemeckom meste Itzehoe začal v septembri 2021. Pred jeho začiatkom sa 97-ročná Furchnerová pokúsila ujsť z domova dôchodcov, kde žije. Niekoľko hodín sa vyhýbala polícii, kým ju zatkli v neďalekom Hamburgu. Vo väzbe strávila päť dní.

V období medzi júnom 1943 a aprílom 1945 pracovala Furchnerová v kancelárii veliteľa tábora Stutthof, dôstojníka jednotiek SS Paula Wernera Hoppeho. Ako jeho sekretárka prepisovala rozkazy a vybavovala korešpondenciu.

Prokuratúra ju obviňovala zo spoluúčasti na "krutej a zlomyseľnej vražde" viac než 10.000 ľudí a požadovala dvojročný podmienečný trest.

Počas procesu vypovedalo aj niekoľko preživších z koncentračného tábora Stutthof. V tábore, ktorý sa nachádzal v blízkosti dnešného poľského mesta Gdansk, zomrelo podľa odhadov 65.000 ľudí vrátane "židovských väzňov, poľských partizánov a sovietskych ruských vojnových zajatcov", uviedla prokuratúra.