Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Bývalý austrálsky premiér sa dosadil na niekoľko ministerských pozícií

Na archívnej snímke Scott Morrison. Foto: TASR/AP

Tento politický škandál vyvolal otázky, či Austrália nepotrebuje prísnejšie demokratické záruky.

Sydney 15. augusta (TASR) - Bývalý austrálsky premiér Scott Morrison počas pandémie sám seba dosadil na niekoľko ministerských pozícií. Táto informácia v pondelok vyvolala na tamojšej politickej scéne búrlivú reakciu. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Austrálsky premiér Anthony Albanese označil tieto kroky svojho predchodcu za "bezprecedentné". Morrison totiž sám seba vymenoval okrem iného za ministra zdravotníctva i financií bez toho, aby o tom informoval svojich kolegov, parlament či voličov.

"Niečo takéto by bolo na smiech, keby nešlo o demokratickú krajinu," vyhlásil Albanese a dodal, že Morrison v podstate viedol "tieňovú vládu".

Nateraz nie je jasné, na koľko pozícií sa Morrison dosadil. Miestne médiá informovali, že ako minister financií využil svoje právomoci na zastavenie plynárskeho projektu pri pobreží Sydney.

Tento politický škandál vyvolal otázky, či Austrália nepotrebuje prísnejšie demokratické záruky.

Morrison bol premiérom od roku 2018. Jeho konzervatívna koalícia Liberálnej strany (LP) vládla tri trojročné volebné obdobia po sebe. V máji ho v parlamentných voľbách porazila Austrálska strana práce (ALP) na čele s Anthonym Albanesem.