Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Bývalý britský veľvyslanec v Rusku hrozbu jadrovými zbraňami nevylúčil

Na archívne snímke ostreľovaním zničená obytná budova v Charkove. Foto: TASR/AP

Podľa Brentona sa zdá "veľmi nepravdepodobné", že by mohol Putin vyhrať za podmienok, ktoré si stanovil.

Londýn 19. apríla (TASR) - Bývalý britský veľvyslanec v Rusku Tony Brenton v utorok uviedol, že vojna na Ukrajine je momentálne v "rozhodujúcej fáze" a použitie jadrových zbraní Ruskom "nemožno úplne vylúčiť". Vyjadril sa v rozhovore pre stanicu Sky News.

Podľa Brentona by ruské jednotky mohli v Donbase na východe Ukrajiny uspieť, čo by im poskytlo "obrovskú vyjednávaciu výhodu", ktorú by mohli použiť pri budúcich rozhovoroch, alebo by sa mohli znova zamerať na hlavné mesto Kyjev.

Podľa bývalého veľvyslanca je pravdepodobnejšie, že bitka sa "zasekne" a obe strany čaká "dlhotrvajúca vojna".

Pri spomienke na svoje predchádzajúce skúsenosti s ruským prezidentom Vladimirom Putinom Brenton povedal: "Ako si ho pamätám, je to veľmi schopný, sústredený, nie veľmi milý vodca Ruska – poháňaný túžbou urobiť Rusko opäť veľkým." Opísal ho tiež ako človeka, ktorý síce vedome riskoval, ale predtým si to veľmi starostlivo zvážil.

Na archívnej snímke ruský prezident Vladimir Putin.
Foto: TASR/AP


"Je jasné, že Putin, s ktorým máme teraz do činenia, je v niektorých podstatných ohľadoch odlišný. Podstúpil obrovské riziko tejto vojny," povedal bývalý veľvyslanec moderátorke stanice Sky News Kay Burleyovej.

Podľa Brentona sa zdá "veľmi nepravdepodobné", že by mohol Putin vyhrať za podmienok, ktoré si stanovil. "Niekoľkokrát hovoril o použití jadrových zbraní, čo by bola veľmi veľká hranica, ktorú by musel v takom prípade prekročiť, ale úplne by som to nevylúčil, keby sa mu veci veľmi pokazili," dodal.