Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Bývalý francúzsky prezident: Útok v Nice bol teroristickým činom

Na archívnej snímke zo 4. septembra 2022 nápis "Na pamiatku našich anjelov" je vyrytý na pamätníku s fotografiami a menami obetí teroristického útoku z roku 2016 v juhofrancúzskom meste Nice. Foto: TASR/AP

Pred špeciálnym parížskym súdom pre terorizmus je súdených osem ľudí, ktorí sú obvinení z pomoci pri uskutočnení útoku. Súdny proces sa začal 5. septembra.

Paríž 11. októbra (TASR) - Bývalý francúzsky prezident Francois Hollande v pondelok pred špeciálnym súdom pre terorizmus povedal, že muž, ktorý pred šiestimi rokmi v Deň dobytia Bastily vrazil nákladným autom do preplnenej pláže v Nice a zabil 86 ľudí, bol terorista, ktorého bezpečnostné služby neodhalili napriek tomu, že Francúzsko bolo po masakroch Islamského štátu v Paríži v stave vysokej pohotovosti pred extrémistickými útokmi.

Vyčíňanie islamistického vraha činilo 86 mŕtvych - vrátane 15 detí a mladistvých -, pričom zranenia utrpelo ďalších 450 osôb, pripomína tlačová agentúra AP.

Útočníka, 31-ročného Tunisana s francúzskym pobytom, polícia krátko nato "zneškodnila". K zodpovednosti za masaker sa prihlásila extrémistická skupina Islamský štát. Pred špeciálnym parížskym súdom pre terorizmus je súdených osem ľudí, ktorí sú obvinení z pomoci pri uskutočnení útoku. Súdny proces sa začal 5. septembra.

Mnohí ľudia, ktorí útok prežili, podali srdcervúce svedectvo o hrôzach a masakre, ktoré zažili 14. júla 2016.

Hollande, ktorý bol v čase útoku francúzskym prezidentom, v pondelok súdu povedal, že oslavoval sviatok v neďalekom meste Avignon na juhu krajiny, keď sa dozvedel o útoku v Nice.

Prokuratúra naňho naliehala, aby sa k danej situácii vyjadril. Francúzsko sa vtedy spamätávalo z útokov Islamského štátu v Paríži, pri ktorých osem mesiacov predtým zahynulo 130 ľudí. "Rozhodli sme sa umožniť verejné oslavy, aby sme ukázali, že sa naďalej tešíme zo života," uviedol Hollande.