Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Bývalý kancelár Schröder príde o výsady, kvôli jeho väzbám na Rusko

Na archívnej snímke z 7. mája 2018 Vladimir Putin (vľavo) si podáva ruku s bývalým nemeckým kancelárom Gerhardom Schröderom počas zloženia prezidentského sľubu vo Veľkom kremeľskom paláci v Moskve. Foto: TASR/AP

Exkancelár si bude môcť nechať dôchodok a osobnú ochranku.

Berlín 18. mája (TASR) - Bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder čelí ďalšiemu trestu za to, že odmieta otvorene odsúdiť inváziu Ruska na Ukrajine. V stredu o tom informovala agentúra DPA.

Vládna koalícia - vedená Sociálnodemokratickou stranou Nemecka (SPD), do ktorej patrí aj samotný Schröder a ktorú kedysi viedol -, obmedzí jeho špeciálna práva a výhody bývalého kancelára.

Schröder príde o kanceláriu a personál, uvádza sa v návrhu vládneho balíka, ktorý má byť vo štvrtok schválený rozpočtovou komisiou.

Exkancelár si bude môcť nechať dôchodok a osobnú ochranku.

Návrhy nemeckej koalície neobsahujú požiadavku konzervatívnej opozície, aby Schröder prišiel aj o dôchodok.

Opozícia argumentovala, že Schröder poškodzuje medzinárodnú povesť Nemecka, keďže sa ešte nedištancoval od ruského prezidenta Vladimira Putina a zachováva si funkcie v rôznych ruských energetických spoločnostiach.

Schröder bol kancelárom v rokoch 1998-2005, ako posledný sociálny demokrat, ktorý riadil Nemecko pred úradujúcim Olafom Scholzom.

Po odchode z postu kancelára pracoval okrem iných firiem aj pre plynárenskú spoločnosť Nord Stream, ruský Gazprom a energetickú spoločnosť Rosneft.

Vedenie SPD ho žiadalo, aby zo strany vystúpil. Takisto sa objavili žiadosti, aby ho zo strany vylúčili, píše DPA.