Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Bývalý kancelár Schröder údajne odcestoval do Moskvy

Na snímke bývalý nemecký spolkový kancelár Gerhard Schrödenr, foto z archívu. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Vládne zdroje v Berlíne pre DPA uviedli, že nemecký kabinet nemá žiadne informácie o Schröderovej ceste do Moskvy.

Berlín 11. marca (TASR) - Bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder údajne odcestoval do Moskvy v rámci misie pomáhať v sprostredkovaní v konflikte medzi Ruskom a Ukrajinou. Informovala o tom v piatok agentúra DPA.

Spravodajský web Politico s odvolaním sa na "zdroje blízke prípadu" uviedol, že Schröder, ktorý sa považuje za priateľa ruského prezidenta Vladimira Putina, bol v Moskve s cieľom stretnúť sa s ruským lídrom.

Schröderove väzby na Kremeľ a vysoké funkcie v ruských podnikoch vrátane prevádzkovateľa plynovodov Nord Stream vyvolali rozpory medzi ním a jeho Sociálnodemokratickou stranou Nemecka (SPD). Strana ho vyzvala, aby Putinove kroky na Ukrajine jasne odsúdil, píše DPA.
Na archívnej snímke Vladimir Putin (vľavo) si podáva ruku s bývalým nemeckým kancelárom Gerhardom Schröderom.
Foto: TASR/AP

Vládne zdroje v Berlíne pre DPA uviedli, že nemecký kabinet nemá žiadne informácie o Schröderovej ceste do Moskvy.

Ukrajinský veľvyslanec v Nemecku Andrij Melnyk pred týždňom naznačil, že Schröder by mohol sprostredkovať medzi Ukrajinou a Ruskom. V rozhovore pre denník Bild ho označil za "jedného z mála ľudí tu v Nemecku, ktorý stále môže mať priamu linku k pánovi Putinovi", cituje DPA.

Bývalý nemecký kancelár komentoval vojnu na Ukrajine 24. februára na svojom profile na sieti LinkedIn. Vo svojom príspevku vyzval Rusko na čo najrýchlejšie ukončenie vojny a utrpenia obyvateľov Ukrajiny. Zároveň však zdôraznil, že aj keby boli sankcie nevyhnutné, väzby v rôznych oblastiach medzi Európou a Ruskom by sa nemali prerušiť natrvalo, píše DPA.