Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Maltský exminister údajne poslal peniaze vrahovi novinárky

Sviečky položené pri portréte maltskej investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej, archívne foto. Foto: TASR/AP

Pred súdom to vyhlásil údajný sprostredkovateľ vraždy Melvin Theuma, ktorému udelili milosť za poskytnutie svedectva.

Valletta 1. júna (TASR) - Bývalý maltský minister hospodárstva Chris Cardona zaplatil 350.000 eur nájomnému vrahovi obvinenému v súvislosti s vraždou investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej-Galiziovej. Pred súdom to v pondelok vyhlásil údajný sprostredkovateľ vraždy Melvin Theuma, informovala agentúra DPA.

Maltský prezident George Vella udelil Theumovi milosť za poskytnutie svedectva. Theuma v pondelok svedčil na súde proti podnikateľovi Yorgenovi Fenechovi, ktorý je obvinení z naplánovania vraždy, uvádza na svojej webovej stránke denník Malta Today.

Theuma na súde povedal, že nájomný vrah dostal peniaze sprostredkovane od Cardonu, ktorý bol do januára tohto roka maltským ministrom hospodárstva a odstúpil v súvislosti s vyšetrovaním vraždy.

Theuma tvrdil, že suma, ktorú Cardona zaplatil, bola prídavkom k čiastke, ktorú vrah dostal od Fenecha.

Cardona podľa DPA Theumovo svedectvo odmietol a označil ho za "nezmysly založené na klamstvách, ktoré ani nedávajú zmysel".

Novinárka Caruanová-Galiziová písala protikorupčný blog, viedla vyšetrovanie škandálu Panama Papers na Malte a bola investigatívnou novinárkou a ostrou kritičkou maltskej vlády a miestnych korupčných praktík.

Dňa 16. októbra 2017 ju zabila bomba nastražená v jej aute. Traja muži sú obvinení z priamej účasti na vražde a Fenech čelí obvineniam za jej plánovanie. Všetci podľa DPA vyhlásili, že sú nevinní.