Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Bývalý šéf CIA prezradil filmárom, ako prebiehal útok na bin Ládina

Leon Panetta Foto: TASR/AP Photo

Z odtajnených dokumentov CIA vyplýva, že Panetta prezradil v prejave meno veliteľa jednotky, ktorá bin Ládina v pakistanskom úkryte prepadla.

Washington 11. decembra (TASR) - Nedávno odtajnené záznamy CIA ukázali, že to bol bývalý riaditeľ tejto organizácie Leon Panetta, kto prezradil tajné informácie z útoku na bin Ládina scenáristovi filmu Zero Dark Thirty (30 minút po polnoci) Markovi Boalovi. O útoku, pri ktorom bol Usáma bin Ládin zabitý Američanmi v Pakistane, hovoril Panetta v prejave, ktorý mal v sídle CIA.

Bývalý šéf CIA nevedel, že je scenárista v sále, citovala Panettovho hovorcu agentúra Associated Press.

"Nevedel som, že ten človek je v publiku. Ani dnes by som ho nespoznal, keby vstúpil do miestnosti," citoval bývalého riaditeľa CIA jeho hovorca Jeremy Bash. Panetta sa podľa jeho slov domnieval, že všetci prítomní majú oprávnenie vypočuť si to, o čom bude hovoriť.

Z odtajnených dokumentov CIA vyplýva, že Panetta prezradil v prejave meno veliteľa jednotky, ktorá bin Ládina v pakistanskom úkryte prepadla. Časti odtajneného prepisu Panettovho prejavu sú však naďalej začiernené.

Hovorca CIA Dean Boyd povedal, že CIA odvtedy "zreorganizovala svoje postupy v styku so zábavným priemyslom po rozsiahlej vnútornej kontrole". V súčasnosti má "centralizovaný systém uchovávania záznamov pre požiadavky zábavného priemyslu a tento rok vydala podrobnú smernicu pre kontakt s priemyslom a podporu projektov súvisiacich so zábavou", aby sa zabezpečila ochrana utajovaných materiálov.

Scenárista Mark Boal sa odmietol ku kauze vyjadriť, dodala agentúra AP.