Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Bývalý šéf NATO Rasmussen navštívil Taiwan a vyjadril mu svoju podporu

Bývalý generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen. Foto: TASR/Michal Svítok

Rasmussen sa v utorok stretol s taiwanským ministrom zahraničných vecí Josephom Wu Čao-siem a ďalšími vysokopostavenými predstaviteľmi tohto ostrova.

Tchaj-pej 4. januára (TASR) - Bývalý generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Anders Fogh Rasmussen sa v stredu na Taiwane stretol s tamojšou prezidentkou Cchaj Jing-wen, aby jej vyjadril svoju podporu v čase napätých vzťahov v Taiwanskom prielive. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

"Som tu na Taiwane, aby som vyjadril svoju silnú podporu vášmu právu samostatne sa rozhodovať o budúcnosti Taiwanu. Som tu, aby som ukázal svoju silnú podporu vášmu právu na existenciu v slobode a mieri," povedal exšéf NATO taiwanskej prezidentke.

Rasmussen, ktorý v rokoch 2001 až 2009 zastával post dánskeho premiéra, pricestoval na trojdňovú návštevu Taiwanu v utorok. Taiwan je dnes podľa neho pevne ukotvenou demokraciou, ktorá "patrí do rodiny svetových demokracií".

Rasmussen je v súčasnosti predsedom neziskovej organizácie Aliancia demokracií, ktorú založil v roku 2017 s cieľom zblížiť svetové demokracie, aby boli schopné čeliť hrozbám zo strany agresívnych autokratických režimov.

Cchaj bývalému šéfovi NATO povedala, že Taiwan bude pokračovať v posilňovaní svojich obranných kapacít a spolupracovať s demokratickými spojencami na zaistení mieru, bezpečnosti a stability v celom indicko-tichomorskom regióne.

Rasmussen sa v utorok stretol s taiwanským ministrom zahraničných vecí Josephom Wu Čao-siem a ďalšími vysokopostavenými predstaviteľmi tohto ostrova. V rámci svojej trojdňovej návštevy sa stretne aj s taiwanskými poslancami, demokratickými aktivistami a zástupcami tamojších think-tankov.

Taiwan má od roku 1949 svoju vlastnú nezávislú vládu, Čína ho však naďalej považuje za súčasť svojho územia. Nezávislosť Taiwanu uznáva vo svete iba niekoľko, prevažne malých štátov. Komunistická vláda v Pekingu tento rok pohrozila, že na Taiwane nebude tolerovať "separatistické aktivity" a v nevyhnutnom prípade nevylučuje ani možnosť vojenského zásahu na ostrove.