Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Bývalý veliteľ sudánskych milícii odmietol vinu za vojnové zločiny

Na archívnej snímke zo 7. novembra 2019 Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu. Foto: TASR/AP

Abdarrahmán, bývalý veliteľ sudánskych milícii Džandžavíd, čelí 31 obvineniam z vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti.

Haag 5. apríla (TASR) - Bývalý veliteľ sudánskych milícii Alí Muhammad Alí Abdarrahmán v utorok pred Medzinárodným trestným súdom (ICC) odmietol obvinenia z vojnových zločinov spáchaných v sudánskom regióne Dárfúr. TASR o tom informuje na základe správy agentúr AP a AFP.

"Všetky tieto obvinenia odmietam. Som nevinný vo všetkých týchto obvineniach," povedal Abdarrahmán na začiatku procesu pred ICC v Haagu.

Abdarrahmán, bývalý veliteľ sudánskych milícii Džandžavíd, čelí 31 obvineniam z vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti. Vysokopostaveným veliteľom provládnych arabských milícií s názvom Džandžavíd bol Abdarrahmán počas konfliktu v Dárfúre v roku 2003, keď prevažne nearabskí povstalci začali bojovať proti Arabmi vedenej vláde.

Vláda vtedajšieho sudánskeho prezidenta Umara Bašíra reagovala na túto vzburu leteckým bombardovaním a útokmi milícií Džandžavíd. V dôsledku konfliktu prišlo o život až 300.000 ľudí a ďalších 2,5 milióna obyvateľov bolo vysídlených.

Abdarrahmán sa dobrovoľne prihlásil úradom v Stredoafrickej republike po tom, čo naňho ICC v roku 2007 vydal zatykač.