Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Vedci: Júl bol tretím najteplejším júlom na svete v histórii meraní

Na archívnej snímke muž relaxuje v bazéne mestskej radnice počas horúčav v Edmontone 30. júna 2021. Foto: TASR/AP

Ide o najnovší míľnik v dlhodobom trende otepľovania Zeme a zmeny klímy, ktoré nastávajú najmä v dôsledku emisií skleníkových plynov.

Brusel 5. augusta (TASR) - Júl 2021 bol jedným z najteplejších júlov v histórii meraní, pričom mimoriadne vysoké teploty zaznamenali v regiónoch siahajúcich od Fínska až po Spojené štáty. Oznámili to vo štvrtok vedci Služby Európskej únie pre klimatickú zmenu Copernicus (C3S), informuje agentúra Reuters.

Tohtoročný júl bol spoločne s vlaňajším tretím najteplejším v histórii meraní za júlmi v rokoch 2019 a 2016, uvádza C3S. Zároveň išlo po roku 2010 o druhý najteplejší júl v Európe.

Ide o najnovší míľnik v dlhodobom trende otepľovania Zeme a zmeny klímy, ktoré nastávajú najmä v dôsledku emisií skleníkových plynov. Za najteplejšie obdobie vôbec v celosvetovom meradle je považovaných posledných sedem rokov.

"Ak sa pozrieme na globálne teploty, z roka na rok - alebo dokonca z mesiaca na mesiac - dochádza k výkyvom," povedala pre Reuters vedkyňa Freja Vamborgová z C3S. "V konečnom dôsledku je však otepľovanie zásadnou skutočnosťou, ktorú pozorujeme na celom svete a vo väčšine regiónov," poznamenala.

Extrémne prejavy počasia zasiahli v júli mnohé regióny sveta. V USA a Kanade spôsobili rekordné horúčavy, ktoré sa tam začali v júni, smrť stoviek ľudí a rozsiahle lesné požiare. Ničivé záplavy vyvolané prudkými lejakmi zase zasiahli Čínu, Belgicku a Nemecko.

V tropickej severnej oblasti Austrálie v júli zaznamenali najvyššiu dennú maximálnu teplotu a vyššie teploty než je bežné hlásili podľa C3S i v "takmer všetkých" častiach severnej Afriky. Teplota v niektorých regiónoch vrátane Nemecka a častiach Ruska bola, naopak, mierne nižšia než je priemer v tomto ročnom období.

Záznamy služby C3S siahajú do 50. rokov 20. storočia, sú však krížovo porovnávané i s ďalšími databázami obsahujúcimi údaje do polovice 19. storočia.