Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Čad: Bezpečnostné zložky zastrelili najmenej 50 demonštrantov

Ilustračná snímka. Foto: TASR / AP

Demonštranti v N'Djamene vo štvrtok protestovali proti rozhodnutiu dočasného prezidenta o predĺžení svojho mandátu o dva roky.

N'Djamena 20. októbra (TASR) - Najmenej 50 ľudí zahynulo po tom, čo čadské bezpečnostné zložky vo štvrtok spustili paľbu na protivládnych demonštrantov v metropole N'Djamena a tiež v mestách Moundou a Koumra. Zranenia utrpelo viac než 300 osôb. Oznámil to premiér Saleh Kebzabo, informuje TASR na základe správ agentúr AFP a AP.

Hovorca vlády predtým hovoril o 30 zabitých.

Išlo o najkrvavejšie protivládne protesty v Čade od násilnej smrti Idrissa Débyho, otca terajšieho dočasného prezidenta, generála Mahamata Débyho. Idrissa Débyho, ktorý najvyššiu funkciu v štáte zastával 30 rokov, zabili povstalci, keď bol vlani v apríli navštíviť vojakov bojujúcich na severe krajiny. Na jeho pohrebe sa zúčastnil aj francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Demonštranti v N'Djamene vo štvrtok protestovali proti rozhodnutiu dočasného prezidenta o predĺžení svojho mandátu o dva roky. Práve vo štvrtok totiž uplynulo jedenapolročné prechodné obdobie od smrti Idrissa Débyho, počas ktorého mal jeho syn vyhlásiť voľby.

V reakcii na štvrtkové udalosti vyhlásila vláda v nepokojných oblastiach nočný zákaz vychádzania, a to až do "úplného nastolenia verejného poriadku". Kebzabo zároveň oznámil pozastavenie činnosti niektorých opozičných skupín.

Čad je bývalou kolóniou Francúzska, ktoré vo štvrtok odsúdilo použitie zbraní proti demonštrantom v tejto stredoafrickej krajine. Upozornilo však, že "nezohráva žiadnu rolu v týchto udalostiach, ktoré sú striktne vnútropolitickou záležitosťou Čadu".