Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Čad oznámil, že stiahne vojakov z bojov proti džihádistom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Operácia bola spustená po tom, ako viac než 90 čadských vojakov prišlo 23. marca o život počas útoku džihádistov z Boko Haram na príslušníkov čadských ozbrojených síl.

N'Djamena 11. apríla (TASR) - Čadský prezident Idriss Déby povedal, že vojaci jeho krajiny, ktorí boli nasadení do bojov proti džihádistom v regióne Sahelu a Čadského jazera, sa už viac nebudú zúčastňovať na vojenských operáciách za hranicami svojej krajiny. Informovala o tom v piatok tlačová agentúra AFP.

Čadské ozbrojené zložky vo štvrtok oznámili, že ukončili operáciu proti džihádistom zo skupiny Boko Haram v oblasti Čadského jazera. Dodali, že o život prišlo 52 vojakov z ich radov a zabili tisíc džihádistov.

Operácia bola spustená po tom, ako viac než 90 čadských vojakov prišlo 23. marca o život počas útoku džihádistov z Boko Haram na príslušníkov čadských ozbrojených síl.

Región Čadského jazera leží medzi štátmi Nigéria, Niger, Čad a Kamerun v severnej časti strednej Afriky.

Na západných brehoch jazera podnikajú útoky džihádisti z oblasti na severovýchode Nigérie, kde skupina Boko Haram od roku 2009 bojuje za vytvorenie islamského štátu.

Členovia Boko Haram operujú aj v susedných krajinách - Nigeri, Čade a Kamerune, čo viedlo zmienené štáty k vytvoreniu medzinárodnej vojenskej koalície usilujúcej sa túto skupinu eliminovať.

Čadská armáda podľa svojich vyjadrení džihádistov vyhnala z územia Čadu a prenikla na územie Nigeru a Nigérie. Déby však tieto krajiny podľa svojich slov varoval, že jeho vojaci sa do 22. apríla stiahnu zo základní, ktoré ovládli po vyhnaní džihádistov.