Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Čad pre záplavy vyhlásil núdzový stav

Ilustračná snímka. Foto: TASR / AP

Čad je podľa AFP jednou z najchudobnejších krajín sveta.

N'Djamena 20. októbra (TASR) - Stav núdze z dôvodu rozsiahlych záplav zaviedol v stredu v Čade jeho líder Mahamat Idriss Déby. TASR správu prevzala vo štvrtok z agentúry AFP.

Záplavy spôsobené silnými dažďami postihli vyše milióna ľudí v 18 z celkovo 23 provincií v južnej a strednej oblasti tejto africkej krajiny, povedal Déby v televíznom prejave a dodal, že v dôsledku povodní zatiaľ nikto nezomrel.

Povodňová voda podľa neho "pohltila viac než 465.000 hektárov územia a 19.000 kusov dobytka". Oznámil, že stav núdze zavádza s cieľom lepšie zvládnuť túto prírodnú katastrofu. Za najviac ohrozené oblasti označil hlavné mesto N'Djamena a jeho širšie okolie.

Čad je podľa AFP jednou z najchudobnejších krajín sveta. Podľa OSN v Čade v tomto roku potrebuje potravinovú pomoc 5,5 milióna ľudí, čo predstavuje tretinu z celkového množstva jeho obyvateľov.

Déby sa chopil moci na čele vojenskej junty vlani v apríli po tom, ako jeho otec, dlhoročný vodca Idriss Déby, zahynul v boji proti ofenzíve povstalcov na hlavné mesto N'Djamena.