Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vojenská junta v Čade ohlásila víťazstvo nad povstalcami

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Čadská armáda tvrdí, že od začiatku ofenzívy zabila niekoľko stoviek povstalcov z radov FACT. Mahamat Idriss Déby prisľúbil, že do 18 mesiacov sa budú v Čade konať voľby.

N'Djamena 10. mája (TASR) - Vojenská junta v africkom štáte Čad v nedeľu po mesiac trvajúcej operácii na severozápade krajiny oznámila víťazstvo nad povstalcami z Frontu za zmenu a svornosť v Čade (FACT). Novinárom zároveň v hlavnom meste N'Djamena ukázala 156 zajatcov z ich radov, informovala agentúra AFP.

Boje v Čade vypukli 11. apríla, v deň konania prezidentských volieb, v ktorých opäť zvíťazila dlhoročná hlava štátu Idriss Déby. Déby, ktorý bol pri moci vyše 30 rokov, prišiel o život 20. apríla počas bojov s povstalcami z FACT, majúcimi zázemie v susednej Líbyi. Moc v Čade následne prevzala dočasná štátna rada vedená Débyho synom Mahamatom Idrissom Débym.

Zajatec označený za šéfa vojenských operácií FACT podľa AFP vyzval čadské orgány, aby rešpektovali práva vojnových zajatcov. Na tých, ktorí sú stále za hranicami Čadu, apeloval, aby "prispeli k budovaniu demokratickej krajiny".

Čadská armáda tvrdí, že od začiatku ofenzívy zabila niekoľko stoviek povstalcov z radov FACT. Mahamat Idriss Déby prisľúbil, že do 18 mesiacov sa budú v Čade konať voľby.

Cieľom Frontu za zmenu a svornosť v Čade je zvrhnutie vlády krajiny. FACT vznikol v apríli 2016 odštiepením od Únie síl za demokraciu a rozvoj (UFDD), jednej z dvoch najväčších povstaleckých skupín v Čade. V rokoch 2016 a 2017 príslušníci FACT bojovali proti líbyjskej národnej armáde, avšak od roku 2019 sa stali spojencami.