Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Čadská armáda informovala o zabití stoviek povstalcov

Policajti hliadkujú v uliciach počas protestu demonštrantov v N'Djamene 27. apríla 2021. Foto: TASR/AP

Armáda vyhlásila, že dočasnú štátnu radu, ktorá prevzala moc v krajine, bude viesť Débyho syn Mahamat Idriss Déby.

N'Djamena 1. mája (TASR) - Armáda afrického štátu Čad v piatok oznámila, že zabila "niekoľko stoviek" povstalcov počas dvoch dní bojov na západe krajiny. Práve tam minulý týždeň prezident Idriss Déby utrpel smrteľné zranenia počas bojov s povstalcami.

Podľa agentúry AFP hovorca armády Azem Bermandoa Agouna uviedol, že "niekoľko stoviek povstalcov zneškodnili, 66 uväznili", šiesti vojaci zahynuli v akcii.

Idrissa Débyho, ktorý bol pri moci vyše 30 rokov, zabili minulý utorok počas bojov s povstalcami. Armáda vyhlásila, že dočasnú štátnu radu, ktorá následne prevzala moc v krajine, bude viesť Débyho syn Mahamat Idriss Déby. Ako líder junty sľúbil, že do 18 mesiacov sa budú v krajine konať voľby.

Povstalecká skupina nazývajúca sa Front za zmenu a svornosť v Čade (FACT) však prechod moci na syna zosnulého prezidenta "kategoricky odmieta".

Tisíce ľudí vyšli v utorok do ulíc čadského hlavného mesta N'Djamena na protest proti vojenskej prechodnej vláde a proti Francúzsku, ktoré jej vyjadrilo podporu. Demonštranti vyzvali vojenskú juntu, aby odstúpila, pálili francúzske vlajky a kričali protifrancúzske heslá.

Idriss Déby bol ústrednou postavou v boji proti džihádistickej vzbure v štátoch Sahelu. Jeho úmrtie oznámili v utorok, len deň po tom, ako ho vyhlásili za víťaza prezidentských volieb z 11. apríla, čo by mu prinieslo už šieste funkčné obdobie v úrade hlavy štátu.