Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Čadskí povstalci sa stiahli z mierových rokovaní

Generál Mahamat Idriss Déby (uprostred), syn čadského prezidenta Idrissa Débyho Itna, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Čad je podľa AFP jednou z najchudobnejších krajín sveta a tamojšia vláda uviedla, že cieľom rozhovorov je ukončiť desaťročia nepokojov a nestability v tejto 16-miliónovej krajine.

Dauha 17. júla (TASR) - Množstvo čadských povstaleckých a politických skupín v sobotu odstúpilo od rokovaní s vojenskou vládou tejto africkej krajiny a obvinilo ju zo snahy destabilizovať mierové úsilie. Informuje o tom tlačová agentúra AFP.

Tento krok približne polovice skupín, ktoré sa zúčastňujú na rokovaniach, prišiel necelých 24 hodín po tom, ako vláda čadského prezidenta Mahamata Débyho oznámila, že národný mierový dialóg, ktorý má pripraviť pôdu pre voľby, sa začne 20. augusta.

Povstalecké skupiny, ktoré sa zúčastňujú na rozhovoroch v katarskom hlavnom meste Dauha a sú sprostredkované tamojšiu vládou, vo svojom vyhlásení obvinili čadskú vládnu delegáciu z "obťažovania, zastrašovania, hrozieb a šírenia dezinformácií".

Skupiny dodali, že nový dátum rozhovorov bol stanovený bez akýchkoľvek konzultácií, pričom ide o pokus "vylúčiť" z dialógu mnohé ozbrojené skupiny a ich politických spojencov.

Déby sa chopil moci na čele vojenskej junty vlani v apríli po tom, ako jeho otec, dlhoročný vodca Idriss Déby, zahynul v boji proti ofenzíve povstalcov na hlavné mesto N'Djamena.

Mahamat Déby stanovil 18-mesačný harmonogram celonárodných volieb, ale rokovania v Dauhe opakovane uviazli, pričom zástupcovia opozície a vlády zatiaľ neuskutočnili priame rozhovory.

Opozičné skupiny požadovali, aby Déby pred začatím akýchkoľvek rozhovorov vylúčil svoju kandidatúru v prezidentských voľbách, ale čadská vláda uviedla, že o tom sa môže diskutovať len v rámci národného dialógu.

Čad je podľa AFP jednou z najchudobnejších krajín sveta a tamojšia vláda uviedla, že cieľom rozhovorov je ukončiť desaťročia nepokojov a nestability v tejto 16-miliónovej krajine.