Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Cameron vyzval Kongres USA, aby schválil balík pomoci pre Ukrajinu

Britský minister zahraničných vecí David Cameron počas tlačovej konferencie v bulharskej Sofii v stredu 14. februára 2024. Foto: TASR/AP

Šéf britskej diplomacie upozornil, že schválenie balíka je kľúčové pre bezpečnosť USA.

Sofia 14. februára (TASR) - Britský minister zahraničných vecí David Cameron v stredu vyzval amerických kongresmanov, aby urobili správnu vec a schválili balík pomoci pre Ukrajinu. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

Balík v hodnote 95 miliárd dolárov, ktorý okrem pomoci pre Ukrajinu zahŕňa aj podporu pre Izrael a Taiwan, schválil v utorok Senát amerického Kongresu. Republikánsky predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson však avizoval, že tento balík bude blokovať.

"Vyzývam členov Kongresu Spojených štátov, ktorí sa balíkom budú dnes zaoberať, aby zaňho hlasovali," povedal Cameron počas návštevy bulharskej metropoly Sofia. "Vyzývame ich, aby urobili správnu vec a zastavili agresiu, aby boli na strane slobody a aby sa postavili za krajinu, ktorá bráni svoje hranice," dodal.

Šéf britskej diplomacie upozornil, že schválenie balíka je kľúčové pre bezpečnosť USA. Rozhodnutie Kongresu bude podľa jeho slov sledovať "celý svet". "Poučenie z dejín je jasné - ak dovolíte diktátorovi, ako je (ruský prezident Vladimir) Putin, ovládnuť časť inej krajiny, nezastaví sa tam, ale vráti sa po ďalšie," uviedol.

Ďalšia americká pomoc pre Ukrajinu je už niekoľko mesiacov paralyzovaná chaosom v Kongrese USA i napriek opakovaným žiadostiam Kyjeva o poskytnutie ďalšej podpory. Republikáni poskytnutie pomoci Ukrajine, Izraelu a Taiwanu podmieňujú sprísnením režimu na hraniciach USA s Mexikom.