Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Prezidentka: V podobe kráľa pribudne silný hlas k ochrane klímy

Na archívnej snímke britský kráľ Karol III. a slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v škótskom Glasgowe v pondelok 1. novembra 2021. Foto: TASR/AP

Hlava štátu priblížila, že Londýn je plný ľudí, ktorí čakajú na príležitosť pokloniť sa zosnulej kráľovnej Alžbete II.

Londýn/Bratislava 18. septembra (TASR) - Nový britský kráľ Karol III. je známy a spájaný s otázkou ochrany klímy. Prezidentka SR Zuzana Čaputová tak predpokladá, že bude pokračovať v šľapajach, v ktorých doposiaľ pôsobil. Uviedla to médiám pred odchodom na recepciu, ktorú organizuje Karol III. v Buckinghamskom paláci. Je pre ňu cťou reprezentovať Slovensko na tejto udalosti.

Ochrana klímy je v súčasnosti podľa Čaputovej vážna téma. "Je veľmi dobré, že aj v podobe kráľa pribudne tak silný hlas k tejto dôležitej téme," poznamenala.

Hlava štátu priblížila, že Londýn je plný ľudí, ktorí čakajú na príležitosť pokloniť sa zosnulej kráľovnej Alžbete II. "Je tu zvláštna pietna slávnostná atmosféra. Záujem ľudí prísť sa symbolicky rozlúčiť s kráľovnou je obrovský," skonštatovala.

Slovenská hlava štátu poobede po prílete do Londýn vzdala úctu zosnulej britskej pri katafalku v historickej Westminsterskej sále v Londýne. Alžbeta II. bola podľa Čaputovej štátnická žena, ktorá bola súčasťou európskej identity. Bola známa svojou miernosťou a nadhľadom nad vecami. "Mala som s ňou kratučký kontakt. Vyžaroval z nej pokoj a dôstojnosť," poznamenala prezidentka.

Čaputová bude v pondelok (19. 9.) zastupovať Slovensko na štátnom pohrebe britskej kráľovnej. Obrad sa bude konať o 11.00 h miestneho času (12.00 h SELČ) vo Westminsterskom opátstve v Londýne. Ľudia v Spojenom kráľovstve dostanú deň voľna. Kráľovnú následne uložia na posledné miesto odpočinku v Kaplnke sv. Juraja na hrade Windsor.

Alžbeta II. zomrela vo štvrtok 8. septembra vo veku 96 rokov. Jej syn Charles sa stal automaticky novým kráľom, Karolom III.