Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Čaputová: Svet sa spojil, drvivá väčšina krajín odsúdila ruskú agresiu

Na archívnej snímke z 9. novembra 2021 prezidentka SR Zuzana Čaputová počas tlačovej konferencie v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov prijalo v stredu rezolúciu, v ktorej žiada, aby Rusko okamžite stiahlo svoje vojenské jednotky z Ukrajiny.

Bratislava 3. marca (TASR) - Svet sa spojil. Drvivá väčšina krajín odsúdila agresiu, ktorú ruské politické vedenie spustilo proti Ukrajine, a vyzvala Rusko bezodkladne stiahnuť svoje vojská z územia nášho suseda. Skonštatovala to prezidentka SR Zuzana Čaputová v súvislosti so stredajším prijatím rezolúcie Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov (OSN), ktorá odsudzuje ruskú agresiu voči Ukrajine.

"Rezolúciu s touto urgentnou mierovou výzvou na pôde Organizácie Spojených národov dnes podporilo 141 krajín sveta, vrátane Slovenska. Iba päť štátov bolo proti. Globálne spoločenstvo má jasno v tom, kto vojnu začal a rozumie dôvodom, prečo ju musí čo najskôr ukončiť," napísala Čaputová na sociálnej sieti.

Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov prijalo v stredu rezolúciu, v ktorej žiada, aby Rusko okamžite stiahlo svoje vojenské jednotky z Ukrajiny. Uznesenie "čo najdôraznejšie odsudzuje" ruskú agresiu voči Ukrajine a požaduje úplné stiahnutie ruských síl zo susednej krajiny. Zároveň podporilo svoj záväzok k suverenite, nezávislosti a teritoriálnej integrite Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc. Kritizuje tiež rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina o uvedení ruských jadrových síl do stavu vysokej pohotovosti.