Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Caracasom pochodovali tisíce provládnych demonštrantov

Vo venezuelskej metropole Caracas sa uskutočnila v sobotu 12. februára 2022 provládna demonštrácia, ako aj menšie zhromaždenie stúpencov opozície. Tisíce ľudí pochodovali pri príležitosti venezuelského Dňa mládeže 14 kilometrov cez ulice hlavného mesta Caracas, aby vyjadrili podporu prezidentovi Nicolasovi Madurovi, ktorý zhromaždenie ukončil prejavom. Foto: TASR/AP

Tisíce ľudí pochodovali pri príležitosti venezuelského Dňa mládeže 14 kilometrov cez ulice hlavného mesta Caracas, aby vyjadrili podporu prezidentovi Nicolasovi Madurovi.

Caracas 13. februára (TASR) - Vo venezuelskej metropole Caracas sa uskutočnila v sobotu provládna demonštrácia, ako aj menšie zhromaždenie stúpencov opozície. TASR o tom informovala na základe správy AFP.

Tisíce ľudí pochodovali pri príležitosti venezuelského Dňa mládeže 14 kilometrov cez ulice hlavného mesta Caracas, aby vyjadrili podporu prezidentovi Nicolasovi Madurovi, ktorý zhromaždenie ukončil prejavom.

"Prosím vás (mládež), aby ste mi pomohli... (v boji) proti korupcii a byrokracii... prichádzam vás požiadať o pomoc," povedal prezident.

Madurovo znovuzvolenie za prezidenta v roku 2018 časť medzinárodného spoločenstva na čele s USA neuznáva. Popri provládnej demonštrácie sa v Caracase zhromaždilo aj približne 500 stúpencov opozície vrátane jej lídra Juana Guaidóa.

"Dnes sa zaväzujeme, že budeme bojovať... musíme (sa) zjednotiť," povedal a sľúbil obnovenie protivládnych protestov z roku 2019.

V regionálnych voľbách z novembra 2021 sa prvý raz po troch rokoch zúčastnila aj rozdelená venezuelská opozícia. Vo voľbách však triumfovali kandidáti spojení s Madurom, ktorí získali drvivú väčšinu postov guvernérov jednotlivých venezuelských štátov i mandát starostu hlavného mesta Caracas.

Pozorovateľská misia Únie po hlasovaní uviedla, že napriek zlepšeniu podmienok v porovnaní s predošlými voľbami zaznamenala "nedostatočné dodržiavanie zásad právneho štátu". Vedúca misie Isabel Santosová uviedla, že "niektoré zákony ovplyvnili rovnosť podmienok, vyváženosť a transparentnosť týchto volieb".