Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Cassis na stretnutí s Lavrovom vyjadril obavy z jadrovej hrozby

Švajčiarsky prezident Ignazio Cassis počas prejavu na 77. Valnom zhromaždení OSN v New Yorku v stredu 21. septembra 2022. Foto: TASR - AP

Cassis je od roku 2017 na čele švajčiarskeho rezortu diplomacie. Švajčiarsky parlament ho vlani v decembri zvolil aj za prezidenta krajiny.

New York 22. septembra (TASR) - Švajčiarsky prezident Ignazio Cassis v stredu na stretnutí s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom vyjadril znepokojenie Švajčiarka nad hrozbou použitia jadrových zbraní. TASR správu prevzala vo štvrtok z webovej stránky denníka Neue Zürcher Zeitung.

"Rusko som vyzval, aby upustilo od organizácie tzv. referend na okupovaných územiach na Ukrajine," napísal Cassis na sociálnej sieti. "Švajčiarsko je takisto veľmi znepokojené v súvislosti s akoukoľvek hrozbou použitia jadrových zbraní," uviedol švajčiarsky prezident, ktorý sa s Lavrovom stretol na okraji 77. Valného zhromaždenia OSN v New Yorku. Neutralita a dobré vzťahy sú podľa Cassisa aj naďalej "nástrojmi" na dialóg.

Cassis je od roku 2017 na čele švajčiarskeho rezortu diplomacie. Švajčiarsky parlament ho vlani v decembri zvolil aj za prezidenta krajiny. Funkčné obdobie švajčiarskej hlavy štátu trvá jeden rok.

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu vyhlásil v Rusku čiastočnú mobilizáciu pred uskutočnením referend v štyroch ukrajinských regiónoch o pripojení k Ruskej federácii. Putin okrem toho varoval Západ, že ak bude pokračovať v "jadrovom vydieraní", Moskva odpovie celým svojím obrovským arzenálom zbraní.