Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Cassis: Švajčiarsko by si vedelo predstaviť užšiu spoluprácu s NATO

Švajčiarsky prezident Ignazio Cassis (vpravo) a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok sa rozprávajú pred bilaterálnymi rozhovormi v rámci návštevy prezidentky SR Zuzany Čaputovej vo Švajčiarsku 19. mája 2022 v Berne. Foto: FOTO TASR/AP

Téma vstupu Švajčiarska do NATO bude podľa Cassisa krajinu sprevádzať vtedy, keď sa niečo dôležité stane alebo sa objavia ozbrojené konflikty.

Bern 19. mája (TASR) - Švajčiarsko chce ostať neutrálnou krajinou, vie si však predstaviť užšiu spoluprácu so Severoatlantickou alianciou. Na spoločnej tlačovej konferencii s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou to povedal švajčiarsky prezident Ignazio Cassis.

Téma vstupu Švajčiarska do NATO bude podľa Cassisa krajinu sprevádzať vtedy, keď sa niečo dôležité stane alebo sa objavia ozbrojené konflikty. O užšej spolupráci s NATO prebieha diskusia, podľa Cassisa však zatiaľ nejde o rozhodnutie Spolkovej rady.

"Našou predstavou je užšia a bližšia spolupráca – ako však bude vyzerať, to vám teraz neviem povedať," podotkol prezident.

Cassis pripomenul, že švajčiarska neutralita spočíva na štyroch pilieroch: Švajčiarsko sa nezúčastňuje na vojnách, nevstupuje do žiadnej vojnovej aliancie, neposkytuje vojsko ani vojenský materiál a nedáva k dispozícii svoje územie na prepravu vojsk a vojenského materiálu do konfliktov.