Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Časť žiadateľov o azyl v USA možno poputuje do Salvádora

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Spojené štáty pomôžu Salvádoru rozšíriť jeho kapacity súvisiace s poskytnutím humanitárnej ochrany.

San Salvador 16. decembra (TASR) – Spojené štáty a Salvádor sa dohodli na podrobnostiach zmluvy, na základe ktorej Salvádor prijme časť migrantov, ktorí požiadali o azyl na hraniciach s USA. Informuje o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na utorkové oznámenie amerického ministerstva pre vnútornú bezpečnosť.

Zmluva, nazývaná aj Asylum Cooperative Agreement (dohoda o azylovej spolupráci), bola po prvý raz zverejnená v septembri 2019. Pripomínajú sa v nej dohody o tzv. bezpečnej tretej krajine, ktoré administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa podpísala s niekoľkými latinskoamerickými krajinami v záujme obmedzenia migrácie, a to najmä z krajín Strednej Ameriky.

Trump v uplynulých týždňoch podnikol kroky v súvislosti so zavádzaním prísnejších imigračných zákonov, ktoré sú zároveň hlavným bodom jeho administratívy – a to aj napriek náznakom, že jeho demokratický nástupca Joe Biden sa chystá urýchlene konať v ich neprospech.

Biden navyše z rozpočtu vyčlenil štyri miliardy dolárov na zacielenie problémov, ktoré vedú k migrácii Stredoameričanov.

Úradujúci minister pre vnútornú bezpečnosť Chad Wolf uviedol, že Spojené štáty pomôžu Salvádoru rozšíriť jeho kapacity súvisiace s poskytnutím humanitárnej ochrany.

Podrobnosti zmluvy nešpecifikoval, rovnako nie je známe, či budú žiadatelia o azyl prevezení do Salvádoru predtým, ako v úrade prezidenta budúci mesiac dosluhujúci prezident Donald Trump skončí.