Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Časť používateľov mobilov nemá prístup ku kanálom Hamasu na Telegram

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Zatiaľ čo kanály na Telegrame sú blokované pre používateľov mobilných zariadení s Androidom, cez iOS a PC je prístup na ne stále možný.

Jeruzalem 24. októbra (TASR) - Obľúbená četovacia aplikácia Telegram v utorok pristúpila k blokovaniu kanálov palestínskeho militantného hnutia Hamas a jeho ozbrojeného krídla, brigády Izaddína Kasáma na mobilných zariadeniach. Stalo sa tak zrejme na základe žiadosti pravdepodobne podanej spoločnosťou Google.

Zatiaľ čo kanály na Telegrame sú blokované pre používateľov mobilných zariadení s Androidom, cez iOS a PC je prístup na ne stále možný, informoval v utorok izraelský spravodajský web Ynetnews.

Telegram slúži pre Hamas, jeho podporovateľov a ďalšie palestínske ozbrojené formácie ako jedna z hlavných platforiem na zverejňovanie vyhlásení a propagandy, a to najmä od vpádu kománd Hamasu na juh Izraela a masakier tamojších obyvateľov.

Obsah na platforme Telegram nie je moderovaný a do diskusných kanálov sa púšťajú dezinformácie i násilné obrázky, doplnila stanica Radio France, ktorá pripomenula príklad sietí Twitter, TikTok či dokonca Facebook, ktoré pod tlakom európskych nariadení vymazávajú účty, obrázky a videá podnecujúce nenávisť.

Zakladateľ spoločnosti Telegram Pavel Durov však pred dvoma týždňami zverejnil vyhlásenie, v ktorom obhajoval rozhodnutie svojej spoločnosti neodstrániť obsah súvisiaci s vojnou.

Zmienil sa pri tom o vyhrážkach Hamasu, že zaútočí na izraelské mesto Aškelon, ktoré boli zverejnené na Telegrame. Podľa Durova vtedy Telegram poslúžil na varovanie civilistov a tým aj na záchranu ľudských životov.

"Vždy je lákavé konať na základe emocionálnych impulzov. Takéto zložité situácie si však vyžadujú dôkladné zváženie, ktoré by malo brať do úvahy aj rozdiely medzi sociálnymi platformami," vysvetľoval Durov.

Durov tiež zastáva názor, že kanály Telegramu "propagandu výrazne nezosilňujú", pretože používatelia vidia iba obsah, na ktorý sa konkrétne prihlásia.

Podľa Durova kanály Telegramu "slúžia ako jedinečný zdroj informácií z prvej ruky pre výskumníkov, novinárov a overovateľov faktov". "Aj keď by bolo pre nás ľahké zničiť tento zdroj informácií, mohlo by sa stal, že to zhorší už aj tak hroznú situáciu," doplnil Durov podľa Radio France.

Durov napokon čiastočne ustúpil tlaku Západu, keď dal - avšak iba na európskom kontinente - zablokovať jeden z oficiálnych kanálov Hamasu, ktorý sledovalo 150.000 ľudí.

Stanica Radio France pripomenula, že Pavel Durov je tajomný rovnako ako jeho aplikácia: oficiálne sídli v Dubaji, no každé tri mesiace mení svoje bydlisko. Od roku 2021 má aj francúzsky pas, ktorý získal na základe naturalizačného konania.