Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Castaner: Hrozba teroristických útokov vo Francúzsku je stále vysoká

Christophe Castaner. Foto: TASR/AP

Štyridsaťpäťročný útočník, identifikovaný ako Mickaël Harpon, bol stúpencom radikálnej interpretácie islamu a bol v kontakte s členmi hnutia saláfistov.

Brusel 7. októbra (TASR) - Hrozba teroristických útokov zostáva vo Francúzsku "vysoká" až "veľmi vysoká". Podľa tlačovej agentúry Reuters to v pondelok uviedol francúzsky minister vnútra Christophe Castaner.

Minister to pripomenul po minulotýždňovom štvrtkovom útoku v policajnom ústredí v Paríži, pri ktorom zradikalizovaný počítačový expert z prostredia polície zabil troch svojich kolegov v uniforme a dobodal aj administratívnu pracovníčku.

Štyridsaťpäťročný útočník, identifikovaný ako Mickaël Harpon, bol stúpencom radikálnej interpretácie islamu a bol v kontakte s členmi hnutia saláfistov — prívržencami krajne konzervatívneho výkladu islamu.

Na ústredí polície pracoval od roku 2003. Počas útoku ho zastrelil pohotový policajný praktikant.

Castaner v rozhovore pre rozhlasovú stanicu France Inter potvrdil, že sa nechystá podať demisiu a upozornil, že od roku 2003 francúzska polícia zmarila okolo 59 teroristických útokov, z toho tri od začiatku tohto roka.

Minister vnútra už v nedeľu odmietol výzvy opozičných strán na odstúpenie z funkcie, zároveň však priznal, že zodpovedné úrady nevyužili šancu zabrániť štvrtkovému útoku na policajné riaditeľstvo v Paríži.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)