Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Castrová: Honduras nadviaže diplomatické vzťahy s Čínou

Honduraská prezidentka Xiomara Castrová máva počas slávnostnej prísahy kolumbijského prezidenta Gustava Petra v Bogote v Kolumbii v nedeľu 7. augusta 2022. Foto: TASR/AP

Honduras k tomuto kroku pristúpil po tom, čo tamojšia vláda oznámila, že s Čínou rokuje o výstavbe vodnej elektrárne Patuca II.

Tegucigalpa 15. marca (TASR) - Honduras nadviaže diplomatické vzťahy s pevninskou Čínou, oznámila v utorok honduraská prezidentka Xiomara Castrová. Neuviedla pritom, či Honduras preruší aj svoje dlhodobé vzťahy s Taiwanom. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Castrová na sociálnej sieti Twitter uviedla, že nariadila honduraskému ministrovi zahraničných vecí Eduardovi Reinovi, aby sa ujal nastolenia oficiálnych vzťahov s Čínskou ľudovou republikou.

Honduras k tomuto kroku pristúpil po tom, čo tamojšia vláda oznámila, že s Čínou rokuje o výstavbe vodnej elektrárne Patuca II. Peking totiž už predtým financoval aj výstavbu elektrárne Patuca III, ktorú otváral v roku 2021 vtedajší honduraský prezident Juan Orlando Hernández.

V čase oznámenia plánu výstavby novej elektrárne však Reina poprel, že Honduras nadviaže diplomatické vzťahy s Pekingom.

Čína totiž nedovoľuje krajinám, s ktorými má diplomatické vzťahy, aby udržiavali oficiálne vzťahy s Taiwanom, ktorý Peking považuje za súčasť územia jedinej Číny, píše agentúra Reuters. Krajiny Strednej Ameriky podobne ako Spojené štáty majú dlhodobé väzby s Taiwanom. V súčasnosti má však diplomatické vzťahy s Tchaj-pejom z pomedzi nich len Honduras, Guatemala a Belize.

"Žiadame Honduras, aby to dôkladne zvážil, nenaletel Číne do pasce a nespravil zlé rozhodnutie zničiť dlhodobé priateľstvo medzi Taiwanom a Hondurasom," reagovalo taiwanské ministerstvo zahraničných vecí.

Za uplynulých približne desať rokov pritom prerušili diplomatické vzťahy s Taiwanom a následne nadviazali vzťahy s Čínou najmenej štyri stredoamerické štáty vrátane Kostariky a Panamy.

Prvá honduraská prezidenta Castrová pritom už počas svojej predvolebnej kampane sľubovala, že ihneď otvorí diplomatické a obchodné vzťahy s Čínou.