Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Čavušoglu je za medzinárodné sily na ochranu palestínskych civilistov

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu, archívna foto. Foto: TASR/AP

Od pondelka 10. mája, keď vypukli najvážnejšie boje medzi Izraelom a palestínskymi militantmi od roku 2014, prišlo podľa ministerstva zdravotníctva v pásme Gazy o život najmenej 188 Palestínčanov.

Jeruzalem/Ankara/Vatikán/Berlín 16. mája (TASR) - Turecko navrhlo vytvorenie medzinárodných síl, ktoré by chránili palestínskych civilistov. Tieto sily musia mať vojenskú a finančnú podporu zainteresovaných krajín, uviedol v nedeľu turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu vo vystúpení na mimoriadnom virtuálnom rokovaní šéfov diplomacií krajín Organizácie islamskej spolupráce (OIC).

Čavušoglu podľa agentúry TASS poukázal na to, že medzinárodné spoločenstvo je zodpovedné za zaistenie bezpečnosti palestínskeho civilného obyvateľstva a dôležitú časť tejto zodpovednosti nesie práve OIC.

"Musíme pracovať na vytvorení medzinárodného mechanizmu na ochranu palestínskych civilistov v súlade s rezolúciou Valného zhromaždenia OSN prijatou v júni 2018," vyzval Čavušoglu. Podľa neho teraz "nastal čas na jednotu a riešenie palestínskej otázky".

"Islamský svet od nás očakáva líderstvo a Turecko je pripravené na všetky potrebné kroky," povedal Čavušoglu.
Dym stúpa po izraelskom leteckom útoku na budovu, v ktorej sídlia viaceré zahraničné médiá, vrátane agentúry The Associated Press (AP) v Gaza City, v pásme Gazy 15. mája 2021.
Foto: TASR/AP

Od pondelka 10. mája, keď vypukli najvážnejšie boje medzi Izraelom a palestínskymi militantmi od roku 2014, prišlo podľa ministerstva zdravotníctva v pásme Gazy o život najmenej 188 Palestínčanov vrátane 55 detí a 33 žien a vyše 1200 utrpelo zranenia. Izrael hlásil desať mŕtvych vrátane dvoch detí.

Podľa generálmajora Oriho Gordina od pondelka vystrelili militantní Palestínčania z pásma Gazy smerom na Izrael asi 3000 rakiet, čo je vyššia intenzita ako počas eskalácie situácie v novembri 2019 (570 rakiet počas troch dní) a počas vojny s libanonským hnutím Hizballáh v roku 2006 (4500 rakiet počas 19 dní).

Nedeľa bola zatiaľ najkrvavejším dňom v najnovšej špirále násilia, keď pri zásahoch troch budov zahynulo v Gaze najmenej 33 ľudí. Uviedla to agentúra AP s odvolaním sa na zdravotnícke zdroje. Medzi zabitými je i 12 žien a osem detí, ďalších 50 ľudí bolo pri útokoch zranených. Záchranné práce stále prebiehajú.

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas vyzval v nedeľu na ukončenie násilia na Blízkom východe a obnovenie rozhovorov medzi Izraelom a Palestínčanmi. "Teraz je potrebné: 1. ukončenie raketových útokov, 2. ukončenie násilia a 3. návrat k rozhovorom medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi o riešení otázky vzniku dvoch štátov," uviedol Maas na Twitteri.
Na archívnej snímke pápež František 4. apríla 2021.
Foto: TASR/AP

Za "hrozné a neprijateľné" označil pápež František v nedeľu po poludňajšej modlitbe stratu nevinných životov v dôsledku násilností medzi Izraelom a Palestínčanmi. "Pýtam sa sám seba: Kam povedú nenávisť a pomsta? Naozaj si myslíme, že vybudujeme mier zničením toho druhého? V mene Boha vyzývam na pokoj a apelujem na tých, ktorí môžu zastaviť bomby, aby sa vrátili k mieru aj za pomoci medzinárodného spoločenstva," cituje pápeža Vatikánsky rozhlas.