Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Čavušoglu: Pracujeme na predĺžení dohody o vývoze obilia z Ukrajiny

Turecký minister zahraničných vecí Mevlut Čavušoglu. Foto: TASR/AP

Dohodu o vývoze obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov sprostredkovala Organizácia Spojených národov (OSN) a Turecko vlani v júli.

Ankara 5. marca (TASR) - Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu v nedeľu vyhlásil, že Ankara tvrdo pracuje na predĺžení dohody o vývoze obilnín z ukrajinských prístavov, ktoré zablokovala ruská invázia na Ukrajinu. TASR správu prevzala z denníka The Guardian.

Dohodu o vývoze obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov sprostredkovala Organizácia Spojených národov (OSN) a Turecko vlani v júli. Táto dohodla pomohla obmedziť narastajúce ceny potravín, čo v rozvojových krajinách prehĺbilo hladomor. Platnosť dohody má vypršať 18. marca.

"Pracujeme na tom, aby predĺženie dohody prebehlo bezproblémovo," uviedol Čavušoglu a dodal, že o záležitosti rokoval aj s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom.

Pôvodná dohoda bola predĺžená v novembri. Námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Martin Griffiths však upozornil, že jej ďalšie predĺženie môže byť spojené s ťažkosťami.

AFP pripomína, že vlani v júli boli podpísané dve dohody: jedna s umožnila vývoz ukrajinského obilia a druhá mala uľahčiť vývoz ruského obilia a hnojív v čase sankcií uvalených voči Rusku v reakcii na jeho inváziu na Ukrajinu. Rusko sa však sťažuje, že ani po uzavretí tejto dohody nemôže predávať svoje výrobky – západné sankcie totiž postihujú jeho finančný i logistický sektor.

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Veršinin v stredu vyhlásil, že "nie je namieste" predlžovať dohodu o vývoze obilia cez Čierne more, ak nebudú zrušené sankcie na vývoz ruských poľnohospodárskych produktov, upozorňuje AFP.