Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Čavušoglu viní Rusko a USA z nesplnenia sľubov týkajúcich sa Kurdov

Turecký minister zahraničných vecí Mevlut Čavušoglu sa v piatok 2. decembra 2022 zúčastňuje fóra Med 2022 Dialogues v Ríme. Foto: TASR/AP

Turecko od roku 2016 podniklo sériu vpádov na územie Sýrie, kde už ovláda časti územia na jej severe.

Ankara 2. decembra (TASR) - Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu v piatok vyhlásil, že Spojené štáty a Rusko nesplnili svoje sľuby o "vyčistení" hranice Sýrie s Tureckom od kurdských militantov, čo Ankaru prinútilo, aby tam vojensky zasiahla.

Vo svojom prejave na fóre pre dialóg v Stredomorí, ktoré sa koná v Ríme, Čavušoglu podľa agentúry AP uviedol, že Turecko sa snaží o zmierenie so sýrskou vládou, aby takto uľahčilo návrat utečencov, spoluprácu v boji proti extrémistom i ukončenie konfliktu v Sýrii.

AP objasnila, že Čavušoglu mal na mysli samostatné dohody uzavreté s Moskvou a Washingtonom v roku 2019, na základe bolo dohodnuté, že tieto krajiny vytlačia sýrskych kurdských bojovníkov zo širokého pásma územia južne od hraníc s Tureckom.

"Musíme pokračovať v našej operácii na vyčistenie týchto oblastí od teroristov a teroristických organizácií," povedal v piatok turecký minister.

Turecko od roku 2016 podniklo sériu vpádov na územie Sýrie, kde už ovláda časti územia na jej severe.

Moskva aj Washington, ktoré majú v severnej Sýrii svoje jednotky, už vyjadrili nesúhlas s možnou novou tureckou inváziou.

Turecko, ktoré sa kedysi usilovalo o zosadenie sýrskeho prezidenta Bašára Asada a vo vojne v Sýrii výrazne podporuje opozíciu, nedávno vyhlásilo, že je otvorené dialógu a zmiereniu s Damaskom. Tureckí a sýrski bezpečnostní predstavitelia v tomto kontexte viedli sériu rozhovorov.

Čavušoglu povedal, že Turecko sa musí spoločne so sýrskou vládou postarať o "dobrovoľný, bezpečný a dôstojný návrat" časti z 3,6 milióna Sýrčanov, ktorí v Turecku našli útočisko pred vojnou vo svojej vlasti.

Šéf tureckej diplomacie tiež zdôraznil nutnosť spolupracovať so Sýriou v boji proti teroristickým organizáciám. Vyjadril nádej, že sýrsky režim pochopí, že "bez takéhoto zmierenia nebude v krajine trvalý mier a stabilita."