Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Taiwanská prezidentka: Armáda sa zlepšila vďaka čínskym manévrom

Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Taiwanské ozbrojené sily sú dobre vybavené, avšak v porovnaní s čínskou armádou malé. Cchaj sa počas svojho pôsobenia v úrade snaží o modernizáciu armády.

Tchaj-pej 6. septembra (TASR) - Bojové schopnosti taiwanskej armády sú "vyzretejšie" a ozbrojené sily Taiwanu sú schopnejšie bojovať vďaka svojim aktivitám spojeným so sériou nedávnych čínskych vojenských cvičení, vyhlásila v utorok taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen. TASR o tom informuje na základe správa agentúry Reuters.

Čína zorganizovala vojenské cvičenie po tom, čo Taiwan v auguste navštívila predsedníčka Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Nancy Pelosiová. Peking jej návštevu totiž vnímal ako výrazný prejav americkej podpory tomuto ostrovnému štátu, ktorý Čína považuje za súčasť svojho územia. Čínske manévre v okolí Taiwanu odvtedy pokračujú v podstate až dodnes.

Cchaj Jing-wen v príhovore venovanom príslušníkom taiwanských vzdušných síl na základni Chua-lien uviedla, že situácia v okolí Taiwanského prielivu ostáva napätá.

"Zoči-voči výzvam odpovedala naša národná armáda s pokojom na zámery nepriateľa preniknúť a vytrvalo bráni bezpečnosť našej krajiny," cituje Cchaj Jing-wen jej prezidentská kancelária.

"Verím, že po tomto časovo období plnom misií bojovej pripravenosti sú bojové schopnosti našej armády vyzretejšie a jej bojová sila mocnejšia," uviedla Cchaj. Zároveň dodala, že je v tejto súvislosti na taiwanskú armádu "mimoriadne hrdá".

Taiwanské ozbrojené sily sú dobre vybavené, avšak v porovnaní s čínskou armádou malé. Cchaj sa počas svojho pôsobenia v úrade snaží o modernizáciu armády a za prioritu určila navýšenie výdavkov na obranu.

Taiwanská demokraticky zvolená vláda tvrdí, že Čína nikdy Taiwanu nevládla a nemá na jeho územie nárok – a ani právo rozhodovať o jeho budúcnosti. Robiť tak môžu len jej obyvatelia.