Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Čečenci v exile sú pripravení bojovať na Ukrajine proti ruským silám

Na archívnej snímke čečenský separatistický líder Achmed Zakajev. Foto: TASR/AP

Na obrane Kyjeva pred ruskými jednotkami sa momentálne podieľajú aj dva čečenské prápory pomenované po šejkovi Mansúrovi a po Džocharovi Dudajevovi.

Londýn/Moskva 28. februára (TASR) - Čečenský politik Achmed Zakajev, ktorý je exilovým vodcom neuznanej Čečenskej republiky Ičkerija, oznámil, že Čečenci žijúci v Európe sú pripravení podieľať sa na obrane Ukrajiny pred ruskou inváziou.

Ako informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), Zakajev súčasne zdôraznil, že ešte pred vyslaním Čečencov je potrebné uzavrieť dohodu o vojenskej spolupráci s ukrajinským vedením, aby "boli naši dobrovoľníci chránení Ženevským dohovorom".

Zakajev sa v tejto súvislosti odvolal na negatívnu skúsenosť z roku 2014, keď Čečenci, ktorí sa podieľali sa na odrazení ruskej agresie vo východnej časti Ukrajiny, boli následne vydaní tamojším úradom a stíhaní.

Rozhodnutie ponúknuť ukrajinskému vedeniu pomoc pri obrane pred ruskými jednotkami sa zrodilo na "kongrese", ktorý sa uplynulý víkend konal v Bruseli. Zúčastnili sa na ňom zástupcovia asi 300.000 Čečencov žijúcich v rôznych krajinách Európy. Samotný Zakajev žije už 20 rokov v exile v Británii.

Zakajev dodal, že väčšina účastníkov kongresu má "dlhoročné skúsenosti s vojnou proti Rusku".

Na obrane Kyjeva pred ruskými jednotkami sa momentálne podieľajú aj dva čečenské prápory pomenované po šejkovi Mansúrovi a po Džocharovi Dudajevovi.

Podľa občianskeho aktivistu Aliho Bakajeva sú etnickí Čečenci žijúci na Ukrajine, ako i predstavitelia ďalších národov severného Kaukazu, pripravení vzdorovať ruským jednotkám v rámci oddielov územnej obrany.

Do tzv. špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine, ktorú Rusko spustilo 24. februára, sa medzičasom zapojili aj oddiely vyslané súčasným vodcom Čečenska Ramzanom Kadyrovom, oddaným spojencom ruského prezidenta Vladimira Putina.

Kadyrov predtým vyhlásil, že v súčasnej situácii na Ukrajinu "chce" ísť asi 12.000 čečenských bojovníkov. Neskôr potvrdil, že čečenskí bojovníci už na Ukrajine bojujú a "nemajú jediný škrabanec".