Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

ŠŤASTLIVEC: Pri zbere repy našiel zlatý šperk z doby bronzovej

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Zlatý diadém s hmotnosťou 600 gramov sa skrýval niekoľko tisíc rokov tesne pod zemským povrchom, muž ho našiel koncom septembra na súkromnom pozemku.

Opava 5. októbra (TASR) - Niekoľko tisíc rokov starý šperk s hmotnosťou 600 gramov našiel pri zbere repy český poľnohospodár v okrese Opava. Diadém z doby bronzovej prišiel nálezca odovzdať do Sliezskeho krajinského múzea v Opave.

Nález podľa zákona patrí Moravskosliezskemu kraju, šperk preto skončil v zbierkach Múzea v Bruntáli, ktorého zriaďovateľom je kraj, informovali v stredu webové Novinky.cz.

Diadém je s najväčšou pravdepodobnosťou vyrobený z rýdzeho zlata. "Na prvý pohľad ide o skutočne cenný nález. Je skvelé, že sa nálezca zachoval poctivo a šperk bezprostredne odovzdal múzeu. Patrí mu poďakovanie a odmena vo výške desiatich percent sumy určenej znaleckým odhadom," uviedol námestník hajtmana Lukáš Curylo.

Zlatý diadém sa skrýval niekoľko tisíc rokov tesne pod zemským povrchom, muž ho našiel koncom septembra na súkromnom pozemku po zbere repy.

"Pre každého múzejníka je takýto objav veľkou udalosťou. Nález je iba prvým krokom v dlhom procese, ktorý nás teraz čaká. Šperk bude potrebné nechať ošetriť a zadať spracovanie posudku, ktorý určí jeho kultúrno-historickú hodnotu. Predmet sa stane súčasťou zbierok nášho múzea," dodala riaditeľka Múzea v Bruntáli Ema Havelková.

Návštevníci múzea si budú môcť šperk prezrieť najskôr koncom budúceho roka.