Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Čechov na letisku v Prahe zadržiavali pre údajne problémové testy

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Cestovná kancelária Blue Style sa ospravedlnila klientom za nepríjemnosti, avšak vina je podľa nej na strane úradov.

Praha 6. júna (TASR) - Polícia na letisku Václava Havla v Prahe v sobotu večer nechcela pustiť cez vstupnú kontrolu 140 českých turistov vracajúcich sa z Tuniska. Ich testy na prítomnosť nového koronavírusu totiž podľa polície neboli certifikované. Informoval o tom v nedeľu spravodajský portál Novinky.cz.

"Pri kontrole cestujúcich vzniklo podozrenie ohľadom platnosti výsledkov ich testov na koronavírus," uviedla v nedeľu hovorkyňa českej cudzineckej polície Renáta Grecmanová. Podľa nej sa to týkalo dvoch lietadiel, ktoré prileteli z Tuniska, teda dohromady 140 ľudí. Ako uvádzajú Novinky.cz, cestovná kancelária, ktorej klienti údajne nemali v sobotu po príchode do ČR platné testy na covid, má v Tunisku svojho lekára, ktorý tieto testy vykonáva. Polícia momentálne vyšetruje, či tento lekár vlastnil oprávnenie na vykonávanie testov.

"V tejto miere sa to stalo prvýkrát, v minulosti bolo podozrenie u dvoch, troch cestujúcich," dodala Grecmanová. Vracajúci sa turisti tak museli absolvovať nové testy na letisku v Prahe. Testy na covid totiž môžu za účelom cestovania do zahraničia a návrat vykonávať iba certifikované laboratória, pripomínajú Novinky.cz.

Cestovná kancelária Blue Style sa ospravedlnila klientom za nepríjemnosti, avšak vina je podľa nej na strane úradov. "Za zdržanie na letisku sa klientom veľmi ospravedlňujeme, zároveň ale chceme uistiť, že testy vykonávané pred odletom do Českej republiky sú v úplnom súlade s aktuálne platnou legislatívou," uviedla v stanovisku cestovná kancelária Blue Style. Tá plánuje vyvodiť z tejto situácie príslušné dôsledky.

Podľa spravodajského servera iDNES.cz český minister zahraničných vecí Jakub Kulhánek v nedeľňajšej relácii Partie na českej televízii CNN Prima News uviedol, že ministerstvo už celú situáciu preveruje. "Musíme to poriadne preveriť a zistiť, či všetci postupovali tak, ako mali. Ak niekto pochybil, budú z toho vyvodené dôsledky," povedal minister s tým, že ho vzniknutá situácia neteší. "Nezabúdajme ale na to, že covid nikam nezmizol, musíme ďalej dodržiavať bezpečnostné opatrenia," doplnil.