Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Čelní predstavitelia USA navštívili Ukrajinu, uistili ju o podpore

Staršia žena kráča po ulici okolo zničených budov v meste Bachmut na východe Ukrajiny vo štvrtok 12. januára 2023. Foto: TASR/AP

Predstavitelia USA sa stretli okrem Zelenského aj s členmi jeho prezidentského úradu, ministrom obrany Olexijom Reznikovom a ďalšími zástupcami Ukrajiny.

Kyjev 17. januára (TASR) - Námestníčka amerického ministra zahraničných vecí Wendy Shermanová navštívila v pondelok Kyjev, kde sa stretla s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a uistila ho o neochvejnej podpore Ukrajiny. S odvolaním sa na americký Štátny department o tom informovala agentúra AFP.

Shermanová viedla americkú delegáciu, ktorá s ukrajinskými činiteľmi rokovala o posilnení bezpečnostnej pozície ich krajiny a tamojšej ekonomiky a o spôsoboch rozvoja trvalého bilaterálneho obchodného partnerstva so Spojenými štátmi.

Predstavitelia USA sa stretli okrem Zelenského aj s členmi jeho prezidentského úradu, ministrom obrany Olexijom Reznikovom a ďalšími zástupcami Ukrajiny.

Účelom návštevy bolo podľa slov hovorcu rezortu diplomacie USA Neda Pricea "opätovné potvrdenie silného a neochvejného záväzku Spojených štátov voči Ukrajine a jej obrane voči nevyprovokovanej ruskej agresii".

Price dodal, že delegácia si tiež "vypočula názory mladých Ukrajincov, ktorí prispôsobili svoje podnikanie tak, aby podporovali svojich spoluobčanov".

Zelenskyj sa v decembri v Bielom dome stretol s prezidentom USA Joeom Bidenom. USA ešte predtým ohlásili nový balík vojenskej, hospodárskej a humanitárnej pomoci pre Ukrajinu vo výške približne 45 miliárd dolárov.