Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Cenu Václava Havla za ľudské práva získala Ruska Ľudmila Alexejevová

Na archívnej snímke Václav Havel Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Parlamentné zhromaždenie Rady Európy odmeňuje Cenou Václava Havla mimoriadne aktivity občianskej spoločnosti zamerané na obranu ľudských práv.

Štrasburg/Brusel 28. septembra (TASR) - V poradí tretiu Cenu Václava Havla za ľudské práva dnes Parlamentné zhromaždenie Rady Európy (PZ RE) udelilo 88-ročnej ruskej ochrankyni ľudských práv Ľudmile Alexejevovej.

PZ RE odmeňuje Cenou Václava Havla mimoriadne aktivity občianskej spoločnosti zamerané na obranu ľudských práv. Finančná hodnota ceny je 60.000 eur.

Víťaz tohoročnej ceny bol oznámený počas ceremónie v Paláci Európy v Štrasburgu, v deň začatia jesenného plenárneho zasadnutia PZ RE.

Predsedníčka PZ RE Anne Brasseurová, ktorá bola šéfkou výberovej komisie, pripomenula, že Alexejevová svojou činnosťou inšpirovala mnoho generácií aktivistov v Rusku a v zahraničí, aby sa zaviazali k boju za spravodlivosť.

"V priebehu desaťročí svojej práce bola Alexejevová prenasledovaná a vyhrážali sa jej, stratila zamestnanie a musela opustiť svoju krajinu, aby mohla hovoriť o porušovaní ľudských práv v Sovietskom zväze," uviedla Brasseurová.

Dodala, že Alexejevová, ktorá sa dnes dostavila do Štrasburgu, v súčasnosti predsedá Moskovskej helsinskej skupine, mimovládnej organizácii, ktorá často čelí nepriateľsky naklonenému prostrediu, aj napriek tomu však naďalej odsudzuje porušovanie ľudských práv v Rusku a ponúka pomoc obetiam porušovania týchto práv.

Alexejevová je v rodnom Rusku veteránkou v oblasti ochrany ľudských práv. V mladosti sa vzdala sľubnej akademickej kariéry, keď vstúpila do sovietskeho disidentského hnutia a stala sa zakladajúcim členom Moskovskej helsinskej skupiny. V roku 1977 bola nútená emigrovať do USA. V roku 1989 sa vrátila do Ruska, stala sa predsedníčkou Medzinárodnej helsinskej nadácie a neskôr aj členkou Komisie ruského prezidenta pre ľudské práva.

Predstavitelia ďalších dvoch vybraných kandidátov na Cenu Václava Havla - organizácia Ženy pre afganské ženy a Mládežnícka iniciatíva pre ľudské práva - dostali na pôde PZ RE diplomy oceňujúce ich činnosť v tejto oblasti.

Historicky prvým nositeľom ceny bol 30. septembra 2013 vyhlásený bieloruský aktivista Ales Beľackij. V roku 2014 získal cenu azerbajdžanský ochranca ľudských práv Anar Mammadli.