Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Centrum pre trestné stíhanie zločinov agresie na Ukrajine bude v Haagu

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Medzinárodný trestný súd (ICC), tiež so sídlom v Haagu, už vyšetruje údajné vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti v súvislosti s inváziou Ruska na Ukrajinu.

Kyjev/Brusel 2. februára (TASR) - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vo štvrtok oznámila, že medzinárodné centrum pre trestné stíhanie zločinu agresie na Ukrajine bude zriadené v holandskom meste Haag. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry Reuters.

"Bude koordinovať zhromažďovanie dôkazov, bude súčasťou spoločného vyšetrovacieho tímu, ktorý podporuje náš orgán Eurojust," uviedla von der Leyenová počas oficiálnej návštevy Kyjeva, kam prišla s vyše desiatimi ďalšími vysokopostavenými predstaviteľmi Európskej únie. Vedú tam s Ukrajincami dvojdňové rozhovory na vrcholnej úrovni.

Akt agresie definuje Organizácia Spojených národov ako "inváziu alebo útok ozbrojených síl nejakého štátu na územie iného štátu, alebo ako vojenskú okupáciu".

Medzinárodný trestný súd (ICC), tiež so sídlom v Haagu, už vyšetruje údajné vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti v súvislosti s inváziou Ruska na Ukrajinu. ICC môže trestne stíhať genocídu na Ukrajine, ale nemá právomoci týkajúce sa údajných zločinov agresie Ruska na Ukrajine, píše Reuters.