Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Cenu Arnošta Lustiga za rok 2021 dostane aktivista Šimon Pánek

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Ocenenie si Pánek prevezme na poludnie v rezidencii pražského primátora. Cenu prvý raz udelili v roku 2012 - pomocnému pražskému biskupovi Václavovi Malému.

Praha 18. mája (TASR) - Tohtoročným laureátom Ceny Arnošta Lustiga sa stal Šimon Pánek, zakladateľ humanitárnej a ľudskoprávnej organizácie Člověk v tísni. Česko-izraelská zmiešaná obchodná komora (ČISOK) ňou vyznamenáva osobnosti, ktoré prejavili odvahu, statočnosť, ľudskosť a spravodlivosť. Cenu Arnošta Lustiga obvykle odovzdávajú vrcholoví politici; tento rok ju udelí český premiér Petr Fiala, informovala v stredu stanica ČT24.

Podľa Jana Pirka - predsedu výboru, ktorý o udelení ocenenia rozhoduje -, spĺňa Pánek jednoznačne všetky kritériá. "Výbor sa jednomyseľne zhodol na tom, že Cenu Arnošta Lustiga za rok 2021 získa Šimon Pánek," povedal Pirk. Zároveň zdôraznil, že zhoda na vybrané osobnosti musí byť vždy konsenzuálna.

Pirk podotkol, že Pánek začal s dobročinnou činnosťou už pred Nežnou revolúciou. "V 80. rokoch so spolužiakmi z gymnázia pomáhal obyvateľom Arménska, kde bolo zemetrasenie. Neskôr sa stal jedným z vodcov Nežnej revolúcie," uviedol Pirk. Podľa jeho slov to, že ho výbor vybral, nesúvisí s vojnou na Ukrajine.

Ocenenie si Pánek prevezme na poludnie v rezidencii pražského primátora. Cenu prvý raz udelili v roku 2012 - pomocnému pražskému biskupovi Václavovi Malému.

Šimon Pánek (54) po Nežnej revolúcii pracoval v prezidentskej kancelárii, bol spoluzakladateľom informačnej agentúry Epicentrum a Nadácie Lidových novín, z ktorej sa stal Člověk v tísni. Podieľal sa na pomoci utečencom z Náhorného Karabachu, obliehanému Sarajevu, ale aj Čechom zasiahnutým povodňami a tornádom.

Člověk v tísni v súčasnosti pôsobí v 30 krajinách. Zameriava sa aj na problematiku inkluzívneho vzdelávania, dlhov, neadekvátneho bývania a nezamestnanosti. Organizácia stojí aj za festivalom dokumentárnych filmov o ľudských právach Jeden svět. V súčasnej dobe výrazne pomáha ľuďom zasiahnutým vojnou na Ukrajine.

Arnošt Lustig (1926-2011) bol český spisovateľ a publicista židovského pôvodu. Vo svojom celoživotnom diele sa zaoberal tematikou holokaustu, ktorý v mladosti sám prežil. Cena Arnošta Lustiga sa každoročne udeľuje jednej žijúcej českej osobnosti za príkladný rozvoj morálnych hodnôt v spoločnosti.