Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Cenu Olofa Palmeho získali tri aktivistky z Ukrajiny, Iránu a Turecka

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Slávnostné odovzdávanie Ceny Olofa Palmeho za rok 2023 sa uskutoční 1. februára v Štokholme.

Štokholm 10. januára (TASR) — Tri aktivistky z Ukrajiny, Iránu a Turecka získali v pondelok švédsku Cenu Olofa Palmeho, ktorá sa každoročne udeľuje osobnostiam angažujúcim sa v prospech ľudských práv. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a AP.

Prestížne ocenenie, pomenované po bývalom švédskom premiérovi, bolo udelené ukrajinskej feministke Marte Čumalovej, iránskej novinárke Narges Mohammádíovej a turecko-kurdskej právničke Eren Keskinovej.

Trojica žien bola ocenená za ich prínos "k boju o zaistenie práv žien v dobe, v ktorej sú ľudské práva ohrozované vojnami, násilím a represiami," uviedol fond Olofa Palmeho, ktorý túto cenu udeľuje od roku 1987.

Ukrajinská psychologička Marta Čumalová bola ocenená ako jedna zo zakladateliek mimovládnej organizácie Ženské perspektívy (Women's Perspectives), ktorá na Ukrajine bojuje za práva žien a proti násiliu na ženách a domácemu násiliu. Čumalová sa už od roku 2014 angažuje aj v pomoci obetiam vojny na Ukrajine.

Iránska novinárka a aktivistka Narges Mohammádíová je od novembra 2021 vo väzení, kde si odpykáva trest za údajné šírenie protištátnej propagandy. V súvislosti s bojom za práva žien a slobodu prejavu v Iráne bola viackrát zatknutá a odpykala si niekoľko väzenských trestov.

Treťou ocenenou je kurdská právnička Eren Keskinová, ktorá je podpredsedníčkou tureckého Združenia pre ľudské práva (IHD). Už celé desaťročia bojuje proti diskriminácii etnických menšín, príslušníkov komunity LGBTQI+ či utečencov žijúcich v Turecku. Za svoje aktivity bola taktiež niekoľkokrát zatknutá, uväznená a súdená a opakovane sa jej vyhrážali smrťou.

Slávnostné odovzdávanie Ceny Olofa Palmeho za rok 2023 sa uskutoční 1. februára v Štokholme. Cenu udeľuje Pamätný fond Olofa Palmeho pre medzinárodné porozumenie a spoločnú bezpečnosť a je aktuálne dotovaná sumou 100.000 dolárov.

Jej laureátmi sú okrem iných aj niekdajší česko-slovenský a český prezident Václav Havel (1989), organizácia Amnesty International, mjanmarská opozičná líderka aktivistka Aun Schan Su Ťij či bývalý generálny tajomník OSN Kofi Annan.