Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Cenu Raoula Wallenberga získa ochranca kasty „nedotknuteľných“ v Indii

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vyhlásenie víťaza ceny bolo zámerne ponechané na 17. januára, keď si svet pripomína výročie zatknutia švédskeho diplomats Raoula Wallenberga v Budapešti v roku 1945.

Brusel/Štrasburg 17. januára (TASR) - Rada Európy (RE) sa rozhodla udeliť cenu Raoula Wallenberga za rok 2022 Vincentovi Rádžovi Arókiasámimu, ktorý založil v Indii organizáciu Evidence. Ocenený bol za svoje odhodlanie a vytrvalosť pri vnášaní zmysluplných zmien do života kasty dalitov, historicky známych ako "nedotknuteľní, nedotýkateľní".

Dalitovia sú najnižšou a opovrhovanou skupinou v indickom kastovom systéme.

"Vincent Rádž Arókiasámi riskoval svoj život, aby pomohol tejto mimoriadne znevýhodnenej časti indickej populácie, ktorej ťažkú situáciu národné a medzinárodné komunity často ignorujú. Pri obrane ľudských práv konal s neuveriteľným nasadením. Jeho odvážne činy v prospech tzv. nedotknuteľných odrážajú ducha a hodnoty ceny Raoula Wallenberga," uviedla vo vyhlásení pre médiá generálna tajomníčka Rady Európy Marija Pejčinovičová Buričová.

Podľa jej slov Rádž Arókiasámi preukázal pri ochrane záujmov dalitov obrovskú odvahu a riskoval svoj život, ako aj životy členov svojej rodiny. Pomohol okolo 25.000 obetiam pri 3000 prípadoch porušovania ľudských práv. V dôsledku toho musí žiť oddelene od svojej rodiny, aby ju chránil.

"Rádž Arókiasámi zasvätil svoj život presadzovaniu spravodlivosti pre dalitov i ďalších, ktorých hlasy je počuť len zriedka," opísala situáciu Pejčinovičová Buričová.

Slávnostné odovzdávanie ceny sa uskutoční v stredu 19. januára o 12:30 SEČ v štrasburskom sídle Rady Európy.

Vyhlásenie víťaza ceny bolo zámerne ponechané na 17. januára, keď si svet pripomína výročie zatknutia švédskeho diplomats Raoula Wallenberga v Budapešti v roku 1945. Wallenberg využil svoje postavenie na záchranu desaťtisícov Židov pred holokaustom.

Cenu Raoula Wallenberga vytvorila Rada Európy v roku 2014 z iniciatívy švédskej vlády a maďarského parlamentu. Cena v hodnote 10.000 eur sa udeľuje každé dva roky ako prejav uznania za mimoriadne humanitárne úspechy jednotlivca, skupiny jednotlivcov alebo organizácií.

K predošlým laureátom patria rómska filmová režisérka z Turecka Elmas Arusová (2014); grécke združenie Agalia z ostrova Lesbos, ktoré poskytuje pomoc utečencov bez ohľadu na ich pôvod a náboženstvo (2016); Európske centrum pre práva Rómov so sídlom v Budapešti (2018) a sýrska lekárka Amání Ballúrová, ktorá v rokoch 2012–2018 počas vlády Islamského štátu prevádzkovala tajnú nemocnicu vo Východnej Ghúte v Sýrii (2020).





(spravodajca TASR Jaromír Novak)