Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Cenu Václava Havla za rok 2020 získala aktivistka zo Saudskej Arábie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pre svoje angažovanie sa v prospech ženských práv strávila Hazlúlová vo väzení celkovo 1001 dní.

Brusel/Štrasburg 19. apríla (TASR) - V poradí ôsmu Cenu Václava Havla za ľudské práva v pondelok získala aktivistka za práva žien Ludžajn Hazlúlová zo Saudskej Arábie. Toto ocenenie udeľuje Parlamentné zhromaždenie Rady Európy (PZ RE) za významné aktivity vo sfére občianskej spoločnosti a za činnosť v prospech ľudských práv v Európe aj vo svete.

Cena za rok 2020 bola slávnostne odovzdaná Line Hazlúlovej, sestre laureátky, v deň otvorenia jarného plenárneho zasadnutia PZ RE v Štrasburgu.

PZ RE v správe pre médiá pripomenulo, že Ludžajn Hazlúlová je jednou z vedúcich postáv saudskoarabského feministického hnutia - viedla kampaň za ukončenie systému mužského poručníctva, za zrušenie zákazu šoférovania pre ženy a za väčšiu ochranu žien v konzervatívnom sunnitskom kráľovstve.

Pre svoje angažovanie sa v prospech ženských práv strávila vo väzení celkovo 1001 dní. Na slobodu sa dostala až vo februári tohto roku, stále je však v domácom väzení v Saudskej Arábii a musí dodržiavať mnohé obmedzenia.

"Medzinárodná podpora je jediný spôsob, ako môžeme odhaliť nespravodlivosť v mojej krajine a chrániť obete. Ďakujeme, že ste nám dali silu pokračovať v našom boji," uviedla Lina Hazlúlová po prevzatí ceny.

Zdôraznila, že jej sestra bola pre svoju činnosť unesená, nezákonne uväznená, brutálne mučená, niekoľko mesiacov strávila v samoväzbe a saudskoarabské úrady ju dokonca označili za teroristku.

"Saudskoarabský režim sa už roky snaží poškodiť jej imidž, eliminovať akúkoľvek podporu pre jej osobu, aby sa ňu zabudlo. Ale čím viac času uplynie, tým viac Ludžajn dokáže svetu, aká je neuveriteľne odvážna, odolná a oddaná hodnotám, ktoré zastáva," dodala jej sestra.

Ďalšími dvoma nominovanými na Cenu Václava Havla boli mníšky budhistického rádu Drukpa z Nepálu a Julienne Lusengeová z Konžskej demokratickej republiky.

Cenu Václava Havla za ľudské práva udeľuje PZ RE každý rok v spolupráci s Knižnicou Václava Havla a Nadáciou Charty 77. Cena pozostáva zo sumy 60.000 eur, trofeje a diplomu.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)