Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Cenu za karikatúru nemeckých novín získal obrázok Putina

Ruský prezident Vladimir Putin 18. januára 2023. Foto: TASR/AP

O víťazstvo sa uchádzalo 63 karikaturistov. Víťazná karikatúra bola v roku 2022 zverejnená v denníku Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Berlín 24. januára (TASR) - Víťazom "Ceny za karikatúru nemeckých novín" sa v pondelok stali Achim Greser a Heribert Lenz, ktorí nakreslili karikatúru ruského prezidenta Vladimira Putina. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

Obrázok s názvom "Putin v súkromí" ho zachytáva v bielom župane kráčajúc po červenom koberci v Kremli, pričom po boku sú zlaté dvere. V bubline nad ním je napísaný povel "Igor, pripravte mi krvavý kúpeľ", ktorý dáva salutujúcemu vojakovi.

Simultánnosť súkromného vystupovania, lesku prepychu a bezhraničného príkazu znázorňuje brutalitu, s akou Putin vedie vojnu voči Ukrajine, píše sa v tlačovej správe Zväzu nemeckých vydavateľov novín (BDZV), ktorý sponzoruje cenu za politickú karikatúru.

O víťazstvo sa uchádzalo 63 karikaturistov. Víťazná karikatúra bola v roku 2022 zverejnená v denníku Frankfurter Allgemeine Zeitung. Cena v hodnote 5000 eur bude odovzdaná na utorkovej vernisáži výstavy "Rückblende 2022" v Berlíne.

V rámci nej bude vystavených 100 fotografií, päť fotosérií a 50 karikatúr týkajúcich sa politického života minulého roka, ktoré porota vybrala z vyše 1000 diel.

V kategórii najlepšia fotografia zvíťazil Bernd Kammerer, ktorý zachytil zhromaždenie vyjadrujúce solidaritu s Ukrajinou na námestí vo Frankfurte nad Mohanom, v strede ktorého je umiestnená veľkoplošná obrazovka s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Ocenený bol v tejto kategórii aj fotograf agentúry DPA Boris Roessler, ktorý pomocou dronu zachytil zhorenú lesnú plochu v Hesensku.

Cenu za najlepšiu fotografickú sériu dostal Filip Singer, ktorý v Berlíne nafotil židovskú svadbu ukrajinských utečencov z Odesy. Ocenený bol aj Florian Gaertner za fotografiu, na ktorej je vidieť tiene ministra financií Christiana Lindnera a ministra hospodárstva Roberta Habecka, zahĺbených do rozhovoru.