Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Cenu za najlepší dokument na festivale v Jihlave získala Slovenka

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Podľa vyjadrenia porotcu ide o veľmi úprimný, odvážny a inšpiratívny film, ktorý ukazuje, aké ťažké, až takmer nemožné je natočiť film sám o sebe.

Jihlava 1. novembra (TASR) - Film slovenskej režisérky Viery Čákanyovej s názvom Biela na bielej získal cenu za najlepší svetový dokument na tohtoročnom Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Ji.hlava. Informoval o tom v nedeľu český Deník N.

Podľa vyjadrenia porotcu, azerbajdžanského režiséra Hilala Baydarova, ide o veľmi úprimný, odvážny a inšpiratívny film, ktorý ukazuje, aké ťažké, až takmer nemožné je natočiť film sám o sebe.

Dokument slovensko-českej koprodukcie je videodenníkom Čákanyovej z jej pobytu na poľskej antarktickej stanici. Tam v roku 2017 natáčala film Frem (2019), ktorého hlavnou postavou bola umelá neurónová sieť, uvádza jihlavský festival na svojej webstránke.

Počas pobytu na stanici vedie režisérka tzv. chatové konverzácie s umelou inteligenciou. Diskusie sa dotýkajú filmu, umenia či zmyslu života a odhaľujú spôsob myslenia oslobodený o ľudskosť a emocionalitu, nútiaci k zamysleniu.

Jihlavský festival pozostáva zo siedmich súťažných sekcií. Okrem najlepšieho svetového dokumentu súťažia snímky napríklad aj v kategóriách ako najlepší debutový film, najlepší krátky dokument či najlepší český dokument. V poslednej zo zmienených kategórií cenu získal film Nová šichta od Jindřicha Andrša, ktorý kiná uvedú vo februári 2021.