Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ceny letov z Moskvy po Putinovom oznámení mobilizácie prudko stúpli

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

V stredu okolo 08.45 h, po Putinovom televíznom prejave a oznámení čiastočnej mobilizácie, však už boli takéto lety naplánované na stredu vypredané a ceny ostatných raketovo stúpli.

Moskva 21. septembra (RASR) - Ceny letov naplánovaných z Moskvy v najbližších dňoch prudko stúpli, pričom niektoré lety sa úplne vypredali. Tento vývoj nastal po oznámení ruského prezidenta Vladimira Putina, že vyhlasuje v Rusku čiastočnú mobilizáciu záložníkov. Tá sa začína už v tento deň a má pomôcť ruských silám bojujúcim na Ukrajine. Informácie priniesol webový portál britskej spravodajskej televízie Sky News.

Lety spoločnosti Turkish Airlines smerujúce z Moskvy do miest ako Istanbul či Belehrad patria k tým, o ktoré je veľký záujem.

Okolo polnoci z utorka na stredu bezpečnostný analytik Konrad Muzyka zdieľal screenshot (snímku obrazovky) zachytávajúci stredajší let do Istanbulu a jeho cenu 80.000 rubľov, čo je necelých 1200 libier (cca 1320 eur).

Snímka tiež ukazovala, že lety naplánované na tejto trase boli dostupné každý deň najmenej do budúceho utorka.

V stredu okolo 08.45 h, po Putinovom televíznom prejave a oznámení čiastočnej mobilizácie, však už boli takéto lety naplánované na stredu vypredané a ceny ostatných raketovo stúpli.

Len o pol hodiny neskôr spoločnosť Turkish Airlines na svojej internetovej stránke informovala, že lety do Istanbulu na štvrtok a piatok už tiež nie sú k dispozícii.

A ceny leteniek na ostatné dni sa ešte viac zvýšili.

Portál Sky News tiež pozoroval podobný vývoj aj pri letoch z Moskvy do Belehradu.

Aj keď sa nedá presne povedať, čo tento jav spôsobuje, Muzyka je presvedčený, že Putinovo oznámenie čiastočnej mobilizácie v tom zohralo úlohu.

"Mobilizácia spôsobuje úplne novú dynamiku v ruskej spoločnosti. Mnoho mužov bude chcieť opustiť svoju krajinu čo najskôr, aby sa vyhlo poslaniu na Ukrajinu. Vypredané letenky do Turecka to iba potvrdzujú," vysvetlil bezpečnostný analytik pre Sky News.